Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Burqa, interzisă în Franţa

burka-poza-reuters-femeie-acoperita-un-val-islamic-integral.jpg

Legea care interzice vălul islamic integral intră în vigoare în Franţa, luni, 11 aprilie (Foto: Reuters).

Începând de luni, 11 aprilie, în Franţa se va aplica legea controversată privind burqa sau vălul islamic. Orice persoană care-şi va acoperi faţa în locurile publice riscă o amendă de 150 de euro. Franţa devine astfel prima ţară din Europa care impune o interdicţie generalizată.

Legea privind burqa, adoptată în octombrie anul trecut şi care intră luni în vigoare vizează maximum două mii de femei din Franţa. Ea interzice ascunderea feţei cu un văl integral în spaţiul public. Prin spaţiu public se înţeleg străzile, parcurile, gările, locurile care oferă servicii publice sau magazinele. Nu sunt considerate spaţii publice maşinile personale, domiciliul sau locurile în care accesul este rezervat unei anumite categorii de persoane sau lăcaşurile de cult.

Pentru a evita excesele poliţiştilor, Guvernul a difuzat un "mod de întrebuinţare" a legii. Astfel, legea nu se aplică în imediata apropiere a moscheilor, iar forţele de ordine nu au puterea să înlăture vălul de pe faţa persoanelor recalcitrante, dar acestea riscă 150 de euro amendă şi / sau un stagiu "cetăţenesc".

Bărbaţii care-şi obligă însă o femeie să-şi ascundă faţa cu burqa riscă un an de închisoare şi 30 de mii de euro amendă, pedeapsă ce se poate dubla, dacă persoana constrânsă este minoră.

Legea care intră în vigoare a suscitat o aprinsă polemică, mai multi lideri de opinie sau politicieni temându-se că astfel, întreaga populaţie musulmană din Franţa, evaluată la circa cinci milioane de persoane va fi stigmatizată.

De asemenea, apare temerea ca femeile acoperite cu burqa să nu fie constrânse să rămână închise în casele lor, marginalizându-le astfel şi mai mult.