Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Minut de reculegere, la o lună după cutremurul din Japonia

japonia-tsunami-seism-femeie-care-plange-reuters-asahi-shimbun.jpeg

Seismul din Japonia a lăsat răni adânci (Foto: Reuters/Asahi Shimbun).

Un moment de reculegere a fost ţinut luni, 11 aprilie, în nord-estul Japoniei, de către supravieţuitori şi salvatori, la exact o lună de la cutremurul urmat de un tsunami uriaş, produs pe 11 martie, la ora locală 14.46 (7.46, ora României). Această catastrofă este cea mai gravă cu care s-a confruntat arhipelagul de la al doilea Război Mondial şi până în prezent. Între timp, un nou seism puternic a avut loc luni.

Exact la ora la care primul cutremur cu magnitudinea de 9 grade a afectat coastele Pacificului, la nivelul localităţii Tohoku (în nord-est) sirenele au pornit, iar populaţia locală s-a oprit pentru a ţine un moment de reculegere, în memoria victimelor.

Bilanţul încă provizoriu al Poliţiei naţionale este de 12.985 morţi confirmaţi şi 14.809 dispăruţi după cutremur. "A trecut o lună şi încă mai sunt mulţi dispăruţi sub dărâmături", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Tokyo. "Recuperăm în medie 80-100 de cadavre pe zi", a adăugat el.

Autorităţile speră de asemenea că acele cadavre care au fost duse de ape în Oceanul Pacific se vor ridica la suprafaţă. Iată de ce mobilizarea rămâne amplă: 22 de mii de militari, 90 de avioane şi 50 de nave. În afară de victime, însă, mobilizarea rămâne mare pentru evitarea unei catastrofe nucleare, care ar putea afecta în mod durabil reconstrucţia.

Seismul de acum o lună a distrus reţeaua de alimentare electrică şi a întrerupt circuitele de răcire de la centrala nucleară de la Fukushima, provocând începutul unei fisiuni a barelor de combustibil, urmată de explozii şi emanaţii radioactive.

După eforturi neobosite, riscul ca situaţia centralei nucleare să se deterioreze şi să producă o nouă scurgere radioactivă majoră s-a redus în mod considerabil, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez.

La comemorare, premierul japonez, Naoto Kan a anunţat că a sosit momentul reconstrucţiei şi al reluării activităţilor în zonele afectate.

Pierderile materiale se ridică la circa 165 de miliarde de dolari, reprezentând 4% din PIB-ul Japoniei.

Pentru moment, pescuitul va fi reluat în zonele de coastă şi circa 70 de mii de locuinţe vor fi date în folosinţă pentru cei 150 de mii de sinistraţi din nord-estul ţării.

 

Actualizare: Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,1 s-a produs luni, 11 aprilie, în nord-estul Japoniei, în apropiere de centrala nucleară Fukushima, provocând o alertă de tsunami. Epicentrul este localizat pe uscat, la o adâncime de numai zece kilometri, în sudul prefecturii Fukushima, deja afectată de seismul cu magnitudinea 9 din 11 martie.