Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laurent Gbagbo a fost arestat!

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele perdant al alegerilor din Coasta de Fildeş, Laurent Gbagbo a fost arestat la Abidjan, informează Reuters. El a fost predat deja liderilor rebelilor ivorieni. Informaţia vine de la reprezentantul său pentru Europa.

Toussaint Alain a anunţat luni, 11 aprilie, că Laurent Gbagbo a fost arestat luni de către forţele speciale franceze.

Preşedintele care refuză să-i cedeze puterea lui Alassane Ouattara a fost predat şefilor rebeliunii, precizează oficialul citat. "Preşedintele se afla în biroul său", spune Toussaint Alain.

Trupe franceze terestre au intrat luni, 11 aprilie, în capitala economică din Coasta de Fildeş, Abidjan, unde continuau luptele între forţele loiale fostului preşedinte, Laurent Gbagbo, perdant al alegerilor de anul trecut şi câştigătorul scrutinului, Alassane Ouattara.

Agenţiile internaţionale de ştiri scriu că noi raiduri au avut loc la reşedinţa fostului preşedinte.

Martorii spuneau luni după-amiază, anterior arestării lui Gbagbo că în luptă se foloseşte în continuare artilerie grea şi că masacrul împotriva civililor continuă.

RFI a discutat cu şeful ONUCI (misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite din Coasta de Fildeş), Young-jin Choi. El precizează că trupele internaţionale nu au reuşit să distrugă toate armele grele ale militanţilor pro-Gbagbo, pentru că ele au fost ascunse într-un hangar şi "nu pot fi văzute prea uşor".

Young-jin Choi mai afirmă că atacul de sâmbătă al trupelor pro-Gbagbo asupra hotelului Golf, unde se află cartierul general al lui Alassane Ouattara a fost "neaşteptat, pentru că militarii fideli fostului preşedinte erau până atunci pe o poziţie defensivă". El se mai întreabă de ce au comis adversarii acest atac "disperat" şi "sinucigaş".