Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea privind interzicerea burqa, greu de pus în aplicare

Luni a intrat în vigoare în Franţa controversata lege privind interzicerea vălului islamic integral, aşa-numita burqa sau nicab. Pentru a fi cât se poate de eficient, legislatorul francez a ales să formuleze textul represiv de o manieră foarte largă şi vagă: "Nimeni nu are voie în spaţiul public să poarte o ţinută care urmăreşte disimularea feţei". Simplu în teorie, legea riscă să se complice odată ce va fi vorba să fie aplicată pe teren.

Luni a intrat în vigoare în Franţa controversata lege privind interzicerea vălului islamic integral, aşa-numita burqa sau nicab. O intrare în vigoare însoţită de un inevitabil tapaj mediatic. Încercând să manifesteze împotriva noii legi în faţa catedralei Notre-Dame din Paris mai multe femei au fost interpelate de poliţie, pe motiv că manifestaţia nu era autorizată. În opinia protestatarelor, a purta sau nu burqa este alegerea femeii, nu-i de competenţa legiuitorului. Mai multe asociaţii de apărare a drepturilor omului dar şi Consiliul Europei au estimat că acest text legislativ, votat acum 6 luni contravine libertăţii de expresie şi celei de religie.

Formarea funcţionarilor şi informarea publicului au fost insuficiente, recunosc mai toţi analiştii. Pentru a fi cât se poate de eficient, legislatorul francez a ales să formuleze textul represiv de o manieră foarte largă şi vagă: "Nimeni nu are voie în spaţiul public să poarte o ţinută care urmăreşte disimularea feţei". Simplu în teorie, legea riscă să se complice odată ce va fi vorba să fie aplicată pe teren. În primele şase luni de aplicare, adică de la 11 octombrie şi până acum, poliţiştii au fost rugaţi să nu dea amenda de rigoare: 150 de euro.

S-a insistat pe o perioadă de "pedagogie". Intrarea concretă în vigoare a textului pare însă destul de improvizată. Până zilele trecute, mai multe primării ale unor oraşe în care se află puternice minorităţi musulmane, nimeni nu era la curent cu aplicarea legii. Mii de afişe editate de guvern au rămas ascunse prin dulapuri cu toate că administraţiile sunt primele care se vor confrunta eventual cu femei voalate. "Niciun serviciu public nu va mai fi eliberat persoanelor care încalcă legea" afirmă totuşi angajaţii de la ghişee.

De când s-a votat legea anul trecut, două circulare au fost deja emise de guvern, circulare în care se specifică faptul că "şefii de serviciu sunt responsabili de aplicarea legii", în particular pentru a adapta regulile interne respectivului serviciu. În spitale însă, mai mulţi directori au pus deja limite legiuitorului: "Prioritatea noastră este să-i îngrijim pe pacienţi nu să facem poliţie cu ei" spun mai mulţi dintre aceşti responsabili de instituţii medicale.

La fel în transporturi unde niciun afiş nu a fost lipit pentru a explica noua legislaţie. Pentru şoferi însă este clar că nu ei trebuie să-i admonesteze pe pasagerii recalcitranţi. Pe străzile oraşelor franceze, poliţiştii normali vor încerca să aplice noua lege dar nici gând să apară brigăzi anti-burqa la Paris sau Marsilia. Mai multe sindicate de poliţişti au anunţat deja că arestarea unor femei cu faţa voalată nu va figura pe lista priorităţilor.

E adevărat că a merge cu faţa acoperită nu se soldează decât cel mult cu o amendă, categoria de infracţiune cea mai mică. În sfârşit, ca în orice altă situaţie, oprirea sau nu a infractorului se va face în funcţie de aprecierea poliţistului. Discernământul acestuia şi mai ales experienţa sa îi vor dicta conduita cea mai potrivită în cazul în care se întâlneşte de exemplu cu o femeie voalată pe stradă dintr-un cartier foarte sensibil.