Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lukaşenko: Răscoliţi toată ţara!

lukasenko-alexandr.jpg

Alexandr Lukaşenko cere o anchetă, după atentatul din 11 aprilie.

Atentatul de la metroul din Minsk a făcut cel puţin 12 morţi. Alte peste o sută de persoane au fost rănite în urma exploziei petrecute luni seară în Capitala din Belarus. Preşedintele Alexandr Lukaşenko nu exclude ca explozia să fi fost organizată "din străinătate". El a cerut o anchetă. Între timp, autorităţile au arestat mai multe persoane, în urma atentatului de luni, anunţă procurorul general adjunct.

"Vinovaţii trebuie găsiţi în cel mai scurt timp. Răscoliţi toată ţara!", cere preşedintele Lukaşenko.

"V-am avertizat că nu vom fi lăsaţi să trăim în pace", declară preşedintele, în cadrul unei întâlniri cu oficiali de rang înalt din Belarus.

"Nu exclud ca acest «cadou» să vină din străinătate, dar trebuie să ne uităm şi la noi", spune el.

Un bilanţ anterior arăta 11 morţi, dar unul dintre răniţi a murit în noaptea de luni spre marţi. În total, 149 de persoane au avut nevoie de îngrijiri, iar 22 dintre ele sunt în stare gravă.

Explozia a avut loc într-o staţie de metrou din apropierea preşedinţiei. La puţin timp după deflagraţie, din staţia de metrou Oktiabrskaia ieşea un fum negru, iar călătorii ieşeau cu faţa plină de sânge, unii având îmbrăcămintea ruptă. Răniţii erau întinşi pe jos sau sprijiniţi de coloane, în timp ce alţii fugeau.

Belarusul este condus autoritar de Alexandr Lukaşenko, considerat ultimul dictator al Europei. El se află la putere de 16 ani. Ţara sa nu s-a confruntat cu nici un atentat major în ultimii ani.

Ultimul atentat a avut loc în iulie 2008, când un dispozitiv artizanal a explodat în centrul Minskului, în ziua independenţei. În total, 50 persoane au fost rănite atunci.

Explozia de luni are loc pe fondul tensiunilor politice din Belarus: mulţi opozanţi de-ai preşedintelui au fost arestaţi astă iarnă, după realegerea controversată a lui Lukaşenko, cu 80% din voturi.

 

Actualizare: Mai multe persoane au fost arestate marţi, în Belarus, în urma atentatului de luni. Anunţul a venit de la procurorul general adjunct, Andrei Şved.

 
Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea