Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul reduce numărul alocaţiilor sociale

Din 50 de tipuri de alocaţii sociale rămân doar patru. Persoanele cu venituri mici vor beneficia de un singur ajutor din partea statului. Ministerul Muncii a finalizat legea-cadru a asistenţei sociale şi o va trimite săptămâna viitoare Consiliului Economic şi Social, pentru avizare. Acest document reprezintă primul pas al reformării sistemului şi va fi urmată de alte legi.

Din cele peste 50 de ajutoare sociale existente rămân doar patru: între ele alocaţia de stat pentru copii şi indemnizaţia pentru creşterea copilului de până la doi ani. 

Alte 20 de prestaţii care se acordau familiilor cu venituri mici, inclusiv ajutoarele pentru încălzire, vor fi comasate cu venitul minim garantat (dat de primării) şi se va forma un singur ajutor, numit venitul minim de inserţie.

În plus, nu va mai exista o sumă fixa a ajutoarelor, ci doar un plafon maxim. Suma exactă se stabileşte ţinând cont de nevoile beneficiarului. Al patrule tip de ajutor e cel pentru persoanele cu handicap.

Prin această reformă, Guvernul vrea "să prevină şi să limiteze orice formă de dependenţă faţă de ajutorul acordat de stat sau de comunitate", cum se precizeaza în lege. În trei ani se va finaliza sistemul informatic integrat, baza de date în care se va regăsi orice beneficiar al sistemului de asistenţă socială.