Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO bombardează oraşul natal al lui Gaddafi

libia-avion-militar-reuters-giampiero-sposito.jpg

Avioanele NATO bombardează Libia

Forţele NATO au bombardat vineri oraşul natal al liderului libian Muammar Gaddafi, Sirt. Mai multe raiduri aeriene au fost semnalate asupra acestei localităţi, a anunţat agenţia oficială libiană Jana. Atacuri aeriene au fost purtate şi aspura oraşul Aziziyeh, la sud de capitală. Bombardamentele au venit la scurt timp după ce Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite au cerut din nou plecarea lui Muammar Kadhafi de la conducerea Libiei.

Liderii mondiali au apreciat vineri că, pentru a accelera plecarea colonelului, "NATO şi partenerii coaliţiei trebuie să îşi menţină operaţiunile pentru protejarea civililor şi creşterea presiunii asupra regimului".

Rebelii acuză

Rebeliunea libiană a acuzat vineri forţele loiale colonelului Muammar Kadhafi că utilizează bombe cu submuniţie în zone locuite de civili, la Misrata, informaţie confirmată de organizaţia Human Rights Watch, dar dezminţită de regimul libian, relatează AFP.

O convenţie internaţională care interzice armele cu submuniţie a intrat în vigoare în 2010, dar Libia face parte dintre ţările care nu sunt semnatare ale acestei convenţii.

Organizaţia Human Rights Watch a confirmat vineri folosirea acestor bombe de către forţele colonelului Kadhafi.

"Human Rights Watch a observat cel puţin trei bombe cu submuniţie care au explodat deasupra cartierului el-Shawahda din Misrata, în noaptea de 14 aprilie", a precizat organizaţia într-un comunicat.

"Este odios că Libia utilizează acest tip de bombe, în special în zone rezidenţiale", a apreciat Human Rights Watch, subliniind că "aceste bombe reprezintă un risc pentru populaţia civilă, în cursul atacurilor pentru că ele fac ravagii imprecise şi ulterior pentru că elemente neexplodate rămân dispersate" în teren.

Submuniţia din aceste bombe poate ucide şi mutila civili mult timp după folosirea lor, pentru că de multe ori nu explodează imediat.