Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi intensifică bombardamentele la Misrata

libia-muammar-gaddafi-reuters-max-rossi.jpg

Muamar Gaddafi (Foto: Reuters)

Oraşul libian Misrata este intens bombardat de forţele colonelului Muammar Gaddafi. Cel puţin şase persoane au fost ucise aici, iar alte 31 au fost rănite, în condiţiile în care liderul de la Tripoli este acuzat că foloseşte bombe cu submuniţie, interzise în război de zeci de state ale lumii. Aceste bombe produc ravagii şi după ce îşi lovesc ţinta din cauza unor elemente care explodează ulterior.

Astfel de atacuri au fost semnalate la Misrata, informaţie confirmată de organizaţia Human Rights Watch, dar dezminţită de regimul libian.

O fabrică de produse lactate a fost bombardată ieri. Spre după-amiază, aceasta era încă în flăcări. "Ei încearcă să ne înfometeze atacând fabrica de produse lactate" sau "centrala de purificare a apei", a denunţat un libian stabilit în Marea Britanie, dar care a revenit în ţară pentru a lupta.

Potrivit unui oficial din portul Misrata, în continuare controlat de rebeli, forţele guvernamentale au lansat sute de rachete Grad în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar s-au oprit odată cu reluarea zborurilor NATO.

Conform unui medic prezent în zonă, rebelii au distrus sâmbătă patru tancuri, două atinse de rachete antitanc şi două capturate şi apoi incendiate, pentru că nimeni nu ştia să le conducă.

Tancurile erau ascunse în case, pentru a evita raidurile NATO, a precizat medicul citat.

SUA caută un loc de “retragere” pentru Gaddafi

Administraţia Barack Obama a început să caute o ţară, probabil din Africa, unde ar putea fi primit Muammar Kadhafi dacă s-ar retrage de la conducerea Libiei, deşi opoziţia nu a pregătit un lider care să preia puterea, scrie New York Times, în ediţia electronică.

Toate acestea, deşi liderul libian a avut o atitudine sfidătoare în ultimele zile, subliniind că nu intenţionează să părăsească ţara şi intensificând bombardamentele la Misrata.

Eforturile Statelor Unite sunt îngreunate de faptul că Kadhafi riscă să fie inculpat de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru doborârea cursei Pan Am la Lockerbie în 1988 şi pentru atrocităţi comise în Libia.