Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza nucleară japoneză, departe de final

Reducerea semnificativă a scurgerilor radioactive la centrala japoneză Fukushima, sever afectată de cutremurul de luna trecută va dura de la  6 până la 9 luni. Iată estimarea companiei care administrează centrala din nord-estul Japoniei. Compania TEPCO spune că va fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a începe reducerea radioactivităţii şi între şase şi nouă luni pentru răcirea reactoarelor.

"După ce vom încheia această primă etapă, vom avea nevoie de încă trei până la şase luni pentru a putea reduce scurgerile radioactive la un nivel foarte scăzut", diminuând temperatura reactoarelor şi a bazinelor de stocare a combustibilului uzat, a adăugat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceasta a doua etapa ar avea ca obiectiv racirea completa a reactoarelor, lucru care ar permite interventia tehnicienilor.

Situată la 250 de kilometri de Tokyo, centrala nucleară Fukushima Daiichi (numărul 1) a fost grav avariată de seismul cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami uriaş, care au devastat nord-estul Japoniei la 11 martie.

La câteva zile după catastrofa de la 11 martie, s-au produs explozii la reactoarele 1 şi 3, provocate de o acumulare de hidrogen în clădirile care adăpostesc instalaţiile.

Autorităţile nipone şi TEPCO depun eforturi de atunci să împiedice acest accident nuclear să degenereze şi să conducă la scurgeri radioactive de amploare.

Injectarea şi deversarea masivă de apă după 11 martie au condus la scurgeri de apă puternic radioactivă în sălile turbinelor şi în canalele instalaţiilor, iar o parte a ajuns în mare.