Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Confruntările din Libia, din ce în ce mai violente

libia-rebeli-reuters-yannis-behrakis.jpg

Foto: Reuters/Yannis Behrakis

Forţele pro-Gaddafi au avansat în estul Libiei spre oraşul Ajdabiya, controlat de rebeli. Sute de localnici au fugit din această cauză. Totuşi, insurgenţii sunt pe punctul de a respinge atacul. Ei continuă să reziste la Misrata (vest), unde confruntările au fost foarte violente duminică, 17 aprilie.

Tiruri intense la poarta de vest a oraşului Ajdabiya indicau duminică faptul că forţele pro-Gaddafi ajunseseră la cel puţin 20 de kilometri de această localitate. Un contraatac după ofensiva de sâmbătă a insurgenţilor, în cursul căreia aceştia au avansat 40 de kilometri spre Brega, fiind susţinuţi de bombardamentele NATO.

Rebelii s-au desfăşurat pe marile artere ale oraşului Ajdabiya şi au ridicat baricade pentru a încetini trupele fidele colonelului Muammar Gaddafi, dar în cele din urmă acestea s-au repliat.

La Misrata, luptele s-au reluat la mijlocul zilei de duminică, lăsând în urmă 16 morţi şi 71 de răniţi.

Violenţele care devastează Misrata de la începutul lunii februarie au provocat moartea a circa o mie de persoane şi rănirea altor trei mii, a anunţat luni, 18 aprilie, conducerea spitalului din oraş. "80% dintre victime sunt civili", declară administratorul instituţiei.

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a confirmat folosirea bombelor cu submuniţie (bombe ce conţin alte bombe mai mici) de către forţele pro-Gaddafi. Regimul a dezminţit ferm acuzaţia.