Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imigranţii închid graniţa franco-italiană

imigranti-stau-coada-undeva.jpg

Imigraţia, o problemă spinoasă în Franţa şi Italia.

Presa italiană a condamnat închiderea frontierei cu Italia de către autorităţile franceze, inclusiv circulaţia trenurilor între Ventimilia şi Coasta de Azur, pentru a-i împiedica pe imigranţii tunisieni să ajungă în Franţa.

Cotidianul La Repubblica, ziar cu simpatii de stânga evocă o "adevărată palmă dată Romei de către Paris".

"Imigraţie: Parisul pălmuieşte Roma, blocând ieri timp de ore lungi tranzitul trenurilor dinspre Italia către Franţa", putem citi pe prima pagină a acestui ziar, care dedică tensiunilor dintre cele două ţări şi un editorial intitulat "Cele două populisme": "De mai multe săptămâni, două populisme se înfruntă în Europa, oferind un spectacol nu foarte edificator. Aş spune mizerabil. Adjectivul nu este deloc prea puternic, pentru că în centrul disputei sunt refugiaţi din motive economice şi politice care sosesc în fiecare zi pe coastele noastre, după ce şi-au văzut adesea copiii înecaţi sau rudele sau prietenii în Mediterana. Diferenţa între imigranţi este anulată de drama umană", scrie editorialistul jurnalului La Repubblica.

"Un val tot mai mare de populism aseamănă Italia şi Franţa şi în acelaşi timp face ca înfruntarea dintre cele două ţări să fie tot mai dură. La Roma, Guvernul depinde de un partid xenofob, indispensabil pentru majoritatea parlamentară", Liga Nordului, iar ministrul de Interne este chiar unul dintre liderii săi. La Paris, la un an distanţă de prezidenţiale, Nicolas Sarkozy trebuie să facă faţă celor mai proaste sondaje (…) şi caută să recupereze voturile de la extrema dreaptă, insistând în limitele impuse de poziţia sa pe aversiunea "Franţa opreşte trenurile care vin din Italia", titrează pe prima pagină Corriere della Sera. Ziarul subliniază "noul duel dintre Roma şi Paris pe tema imigranţilor".

"Tensiune la frontieră, Parisul blochează trenurile", scrie de partea sa La Stampa, cotidianul grupului Fiat. "Roma a decis să acorde permisul de şedere de şase luni pentru mai mult de 20 de mii de imigranţi tunisieni, unii ajunşi din ianuarie pe coastele italiene, pentru a merge la prietenii şi rudele din Franţa sau din alte părţi ale Europei. Parisul s-a iritat pentru această iniţiativă, cerând ca imigranţii să posede un paşaport şi resursele necesare traiului".