Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nunta princiară văzută de francezi

kate-william-0.png

William şi Kate.

Nunta princiară din Marea Britanie, mai precis căsătoria prinţului William cu Kate Middleton, nu trece neobservată în Franţa. Matei Visniec ne decriptează fenomenul din punct de vedere francez. Pe măsură ce se apropie data evenimentului, mai precis ziua de 29 aprilie, mediile de informare franceze îi acordă tot mai mai mult spaţiu, deşi tonul nu este întotdeauna nici exaltat şi nici admirativ.

Francezii, de cînd şi-au decapitat regele şi au optat pentru Republică, adică de la Revoluţia din 1789 încoace, privesc cu suspiciune spre ceremoniile de acest tip. Ceea ce nu înseamnă că Franţa republicană nu cultivă gustul pentru fast şi grandoare. Dineurile oferite din cînd în cînd de preşedinţii Franţei la Versailles sunt de natură să provoace invidia tuturor caselor regale din Europa. Iar francezii înşişi spun uneori că preşedintele, în Franţa, dispune de atîta putere încît este, de fapt, un monarh deghizat, iar Republica Franceză este de fapt o monarhie electivă. In nici un caz însă în Franta nu ar fi posibil un mariaj de genul celui care se pregăteste la Londra.

Revista Le Nouvel Observateur dedică, în ultimul său număr, un întreg dosar acestui eveniment devenit de fapt un spectacol planetar. 2 miliarde de spectatori se pregătesc, în toată lumea, să urmărească desfăsurarea ceremoniei. O nuntă care va costa 11 miloane de euro din buzunarul familiei regale.

Alte 22 de milioane de euro vor fi scoase însă din banii contribuabilului britanic pentru amenajarea traseului pe care îl va parcurge cortegiul regal cu mirii în frunte. În Franţa, o asemenea cheltuială ar fi riscat să provoace o adoua revolutie, mai ales pe timp de criză.

Ce zice însă contribuabilul britanic, se întreabă LE NOUVEL OBSEVATEUR. Ei bine, britanicii care au ieşit să manifesteze în masă pentru a-şi apăra sistemul de sănătate, nu par de loc deranjaţi de excesele de fast regal în context de austeritate bugetară drastică. Adevărul este, constată ziariştii francezi, că britanicii sunt ataşaţi de monarhie. Ei văd în această instituţie un factor de integrare socială.

Iar printre cei care vor face tot posibilul să se afle, la Londra, pe traseul alaiului marital, se vor afla cu siguranţă enorm de mulţi imigranţi indieni, pakistanezi sau africani. Nu este exclus chiar ca aceştia să fie chiar şi cei mai entuziaşti în rîndurile publicului, declară scriitorul britanic Martin Amis citat de revista LE NOUVEL OBSERVATEUR.

Britanicii mai au însă un motiv să nu deteste acest tip de etalare a fastului princiar: în definitiv este vorba de un spectacol care aduce bani. Evenimentul ar urma, spun experţii, să genereze o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro, dintre care 29 de milioane vor fi aduse de toate suvenirurile kitch puse în vînzare.

În ciuda acestui mare spectacol pe care 77 la sută dintre britanici îl vor privi la televizor, şi în ciuda faptului că aceste ceremonii cu prinţi adevăraţi şi cu fete din popor care devin prinţese sunt în continuare foarte gustate de britanici, Marea Britanie se află totuşi la ora unor mutaţii importante. Aceasta este în orice caz opinia revistei cu simpatii de stînga LE NOUVEL OBSERVATEUR. Pentru prima dată în ultimii 300 de ani studentii de la Oxford au manifestat, mai precis în noiembrie anul trecut, împotriva măririi taxelor universitare.

Şomajul în rîndurile tinerilor a crescut îngrijorător. Tensiunile  sociale sunt vizibile, ca şi fenomenul islamofobiei. În unele oraşe, precum  Bradford, extrema dreaptă comite acte de provocare la adresa musulmanilor.

David Cameron însuşi declară că "multiculturalismul de stat a eşuat". Va reuşi, măcar pentru 24 de ore, căsătoria lui William cu Kate, să-i facă pe britanici să uite toate aceste lucruri? În orice caz, foiletonul nunţii princiare continuă iar mediile de informare nu vor rata în nici un caz acest enorm spectacol socio-uman.