Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii alocă mai puţini bani pentru Sărbătorilor Pascale

Cei mai mulţi români vor aloca pentru Sărbătorilor Pascale un buget pe familie cuprins între 100 şi 500 de lei. E mai puţin faţă de anul trecut – arată un studiu al Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Pe de altă parte, mulţi dintre cei intervievaţi spun că banii sunt insuficienţi şi îi obligă să renunţe la multe produse de sărbători.

44% dintre respondenţi vor aloca pentru Sărbătorile Pascale din acest an un buget pe familie cuprins între 100 şi 500 de lei, în timp ce 20 vor avea la dispoziţie între 501 şi 1.000 de lei. Doar  8 procente au declarat că dispun de sume cuprinse între o mie şi 1.500 de lei.

De asemenea, pentru 18% dintre participanţii la studiu bugetul va fi mai mic de 100 de lei. Faţă de 2010 se constată o uşoară diminuare a bugetului general alocat acestei sărbători arată studiul.

O treime dintre participanţi afirmă că banii de care dispun pentru această sărbătoare nu vor fi suficienţi şi vor fi nevoiţi să renunţe la multe produse, iar pentru 14% situaţia este şi mai gravă, aceştia afirmând că bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar.

Locuitorii din mediul rural şi cei din Moldova par a fi cei mai afectaţi de lipsa unui buget pentru a-şi asigura un minim necesar pentru această sărbătoare. "Percepţia influenţei crizei asupra bugetului familiei pentru Sărbătoarea de Paşte s-a acutizat, în sensul că în acest an proporţia celor care se declară afectaţi în mare şi foarte mare măsură creşte cu 11 procente", se precizează în studiu.

Jumătate dintre respondenţi nu vor face, în acest an, cadouri de Paşte celor dragi, iar 47% vor face acest lucru. Dintre aceştia din urmă, 61% spun că în acest an cadourile vor fi mai modeste decât cele de anul trecut.