Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul japonez aprobă bugetul pentru reconstrucţie

japonia-casa-distrusa-reuters-kim-kyung-hoon.jpg

Casă distrusă de cutremurul şi tsunamiul din 11 martie din Japonia (Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon)

Guvernul japonez a aprobat vineri, 22 aprilie, o suplimentare bugetară de aproximativ patru mii de miliarde de yeni (circa 33 de miliarde de euro), pentru a finanţa primele nevoi de reconstrucţie în nord-estul ţării, devastat de un cutremur urmat de tsunami pe 11 martie.

Această solicitare de bani suplimentari, care completează bugetul iniţial pentru anul fiscal în curs (1 aprilie - 31 martie), trebuie votată în Parlament pentru a fi adoptată definitiv. Examinarea ar trebui să înceapă în 28 aprilie.

Această suplimentare va fi alocată pentru refacerea infrastructurii (aproape jumătate din sumă), restul banilor fiind orientat pentru construirea de locuinţe provizorii, înlăturarea ruinelor şi a molozului şi pentru restaurarea instituţiilor şcolare şi consolidarea protecţiei lor împotriva seismelor.

Guvernul de centru-stânga al lui Naoto Kan evaluează la 25 de mii de miliarde de yeni (210 miliarde de euro) costul pagubelor produse de catastrofă, fără a mai considera pierderile companiilor generate de întreruperile de electricitate sau consecinţele accidentului nuclear de la Fukushima.

Pentru a nu îndatora mai mult statul, Guvernul a promis să nu emită noi obligaţiuni pentru a finanţa aceste cheltuieli neprevăzute, în timp ce datoria publică japoneză se apropie de dublul Produsului Intern Brut anual.

Economii vor fi efectuate în alte sectoare: se va abandona, de exemplu, majorarea alocaţiilor familiale, sa va suspenda parţial gratuitatea pe autostrăzi şi va fi redus ajutorul pentru ţările în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că această suplimentare bugetară nu va acoperi costurile reconstrucţiei.

Cutremurul cu magnitudinea 9 pe scara Richter din 11 martie şi mai ales valul seismic care i-a urmat au provocat moartea sau dispariţia a circa 28 de mii de persoane în nord-estul Japoniei.