Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bază de date pentru pasagerii UE

uniunea-europeana.jpg

Bază de date pentru pasagerii UE

CE doreşte să creeze un registru cu numele pasagerilor pentru a combate formele grave de criminalitate şi a terorismului.

Este vorba despre informaţiile furnizate de pasageri şi colectate de transportatori cu ocazia rezervării biletelor şi la îmbarcare. Noua directivă va obliga transportatorii aerieni să furnizeze statelor membre date privind pasagerii care intră sau ies de pe teritoriul Uniunii Europene.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a dat asigurări că informaţiile colectate vor avea un nivel ridicat de protecţie a vieţii private şi a datelor cu caracter personal. De altfel, multe autorităţi însărcinate cu aplicarea legii din statele membre colectează deja date de tip RNP, de la caz la caz, sau pentru anumite zboruri.

Propunerea Comisiei ar permite o utilizare mai sistematică a datelor pentru toate zborurile relevante şi ar crea o abordare coerentă în toate statele membre. Acest lucru va evita existenţa unor niveluri inegale de protecţie a datelor cu caracter personal, precum şi a unor deficienţe în materie de securitate, costuri crescute şi a unei incertitudini juridice pentru transportatorii aerieni şi pasageri.

În prezent, SUA, Canada şi Australia obligă transportatorii aerieni din blocul comunitar să pună la dispoziţie astfel de date, necesare pentru combaterea formelor grave de criminalitate şi a terorismului.

Negocierea propunerii introducerii registrului cu numele pasagerilor va dura aproximativ 2 ani şi va avea loc în cadrul Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene şi al Parlamentului European.

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel