Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oaspete surpriză la Vatican

mugabe-robert-presedinte-zimbabwe.jpg

Mugabe Robert, presedintele din Zimbabwe

Preşedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a ajuns în acestă dimineaţă la Roma pentru a participa duminică la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea. În vârstă de 87 de ani, Mugabe şi apropiaţii săi au interdicţie de călătorie, iar averile lor au fost îngheţate, în 2002, de către Uniunea Europeană şi Statele Unite, din cauza încălcării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale de către regimul său.

Statul Vatican nu face parte însă din UE. Mugabe va trebui totuşi să tranziteze Roma, capitala italiană. Ministrul de Externe din peninsulă a explicat că acest gen de deplasări este totuşi posibil graţie derogărilor prevăzute de legislaţia europeană.

Potrivit presei din Zimbabwe, Mugabe este însoţit în vizita sa de soţie şi membrii ai Guvernului.

Robert Mugabe a mai fot prezent de doua ori la Vatican în ultimii 6 ani.

Robert Mugabe, de confesiune catolică, a asistat în 2005 la funeraliile Papei şi a fost obiectul unei polemici deoarece prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, i-a strâns mâna.

Mugabe a fost la Roma şi în 2008, la un summit al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimente şi Agricultură (FAO), care îşi are sediul în capitala italiană.

Întrebat despre sosirea şefului statului Zimbabwe la Vatican, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, a declarat că "Zimbabwe este un stat cu care Sfântul Scaun întreţine relaţii diplomatice". "Nu este deci nimic de ascuns" în legătură cu prezenţa acestui preşedinte african, care se va alătura altor 15 şefi de stat din întreaga lume, a declarat el.