Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai căutat om de pe planetă, Osama ben Laden a fost ucis

ossama-ben-laden-reuters.jpg

Osama ben Laden (Foto: Reuters)

Cel mai temut terorist din lume a fost omorât: liderul reţelei al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis în urma unei operaţiuni americane în Pakistan. Anunţul a venit de la preşedintele american, Barack Obama.

Osama ben Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit. Atacul american a vizat o clădire din Abbottabad, Pakistan.

Şeful Casei Albe a precizat într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunile americane că a autorizat o operaţiune împotriva liderului al-Qaida. În cursul acestei acţiuni nu s-au înregistrat victime în rândurile forţelor americane, spune Barack Obama.

"Astăzi pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul al-Qaida", a sunat anunţul preşedintelui american.

Obama declară că a fost informat în luna august că SUA au o posibilă pistă către Osama ben Laden, mai exact informaţii privind o posibilă ascunzătoare a acestuia, în Pakistan.

Clădirea de trei etaje unde a fost localizat Osama ben Laden se află la circa o sută de kilometri de capitala Islamabad. Surse oficiale americane precizează că operaţiunea s-a soldat şi cu moartea altor patru persoane.

O altă sursă oficială a precizat că Osama ben Laden a opus rezistenţă şi a fost ucis într-un schimb de focuri. În operaţiune au mai fost ucişi încă trei bărbaţi şi o femeie folosită ca scut uman.

 

Actualizare: Osama ben Laden a fost împuşcat în cap în timpul atacului american, declară o sursă din cadrul Congresului american, potrivit CNN. Pe de altă parte, posturile de televiziune pakistaneze difuzează imagini cu figura parţial desfigurată a unui bărbat, pe care îl prezintă drept Osama ben Laden, fără ca imaginea să poată fi însă autentificată.

 
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor