Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ben Laden: portretul unui terorist

Osama ben Laden, ucis într-o operaţiune americană a fost timp de zece ani în topul "most wanted", adică cel mai căutat terorist din lume, după atentatele din 11 septembrie 2001, din Statele Unite.

Osama ben Laden s-a născut la Riyad în 1957, într-o bogată familie saudită. El a finanţat grupările islamiste şi a luptat împotriva trupelor sovietice din Afganistan. Ulterior, s-a înscris în curentul extremist şi a pornit jihadul împotriva lumii occidentale.

A fost al 12-lea copil al magnatului construcţiilor Mohammed ben Laden, imigrant yemenit, care a făcut avere în Arabia Saudită.

Osama ben Laden a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la prestigioasa universitate King Abdul Aziz din Djeddah.

La acea vreme era un om religios, rezervat, care studia mult principalele texte ale wahabismului, formă riguroasă a islamului sunnit, aflată în vigoare în Arabia Saudită.

După invazia sovietică din Afganistan, s-a alăturat jihadului şi a organizat reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strângând fonduri şi instalându-se la Peshawar, bază pakistaneză a luptătorilor de gherilă anti-sovietici.

Osama ben Laden a realizat în Pakistan o primă bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care devine ulterior o adevărată organizaţie: al-Qaida ("Baza").

El primeşte la un moment dat chiar ajutor american împotriva trupelor sovietice, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera bani prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.

După retragerea trupelor ruse în 1989, ben Laden se întoarce în Arabia Saudită ca erou şi începe să ţină discursuri în moschei şi şcoli despre succesul jihadului.

Rămâne fără paşaport în 1992, după ce a criticat vehement regimul saudit. Ulterior, Osama ben Laden se instalează în Sudan. După doi ani, Arabia Saudită îi retrage şi cetăţenia.

Serviciile de informaţii americane l-au bănuit că finanţa tabere de antrenament teroriste, iar în 1996 Sudanul a fost nevoit să-i ceară să părăsească ţara.

Ben Laden reapare după scurt timp în Afganistan, chiar înainte ca talibanii să preia puterea. Liderul terorist înfiinţează tabere de antrenament pentru viitori terorişti şi organizează mai multe atentate.

Cele mai sângeroase atacuri înaintea celor din 11 septembrie 2001 au avut loc în august 1998, când maşini-capcană au explodat la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya. Bilanţul: 224 de morţi.

După atacurile din 11 septembrie 2001, Statele Unite au lansat o adevărată vânătoare a liderului al-Qaida. Washingtonul a oferit chiar o recompensă de 25 de milioane de dolari, suplimentată apoi la 50 de milioane, pentru orice informaţie care ar fi dus la prinderea lui ben Laden.