Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Înlocuitorul lui Osama ben Laden

osama-ben-laden-ayman-al-zawahiri-reuters-hamid-mir.jpg

Osama ben Laden şi Ayman al-Zawahiri (Foto: Reuters/Hamid Mir)

Moartea lui Osama ben Laden marchează un moment de cotitură pentru reţeaua teroristă Al-Qaida, care a rămas acum fără ghidul ei spiritual. Egipteanul Ayman al-Zawahiri are legitimitatea necesară pentru a-l înlocui, dar influenţa sa nu pare a fi suficientă pentru a reuni toate facţiunile mişcării.

Considerat drept numărul doi al reţelei Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri nu devine automat numărul unu, după moartea lui Osama ben Laden. Chiar dacă recompensa pusă la bătaie de Statele Unite pentru capturarea sa creşte, aşa cum a fost şi în cazul lui ben Laden, la 25 de milioane de dolari, co-fondatorul organizaţiei teroriste nu trebuie să preia neapărat şefia mişcării radicale islamiste, din diverse motive.

În primul rând, Ayman al-Zawahiri nu are carisma şefului său, împuşcat mortal luni, 2 mai, în Pakistan de un comando american. Osama ben Laden a reprezentat simbolul luptei împotriva Occidentului pentru islamismul radical. Chiar dacă intervenţiile sale au fost rare în ultimii ani, dispariţia sa lasă un gol pe care nimeni din mişcarea jihadistă nu pare a fi capabil să-l umple. Nici măcar Ayman al-Zawahiri, medic în vârstă de 60 de ani, el însuşi adept al mesajelor audio şi video, în care face apel la Jihad.

Egipteanul nu va avea niciodată sprijinul ramurilor saudite şi yemenite ale organizaţiei, potrivit unor experţi. Considerat creierul atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, al-Zawahiri are aşadar "fapte de arme", cum se spune în limbajul militar, plus o longevitate care i-ar putea conferi o legitimitate incontestabilă.

Integrat în organizaţia Fraţii Musulmani de la vârsta de 15 ani, el a fost implicat în anii '80 în asasinarea preşedintelui egiptean, Anwar al-Sadat, omul favorabil păcii cu Israelul.

Angajat în jihadul contra sovieticilor în Afganistan, el a format terorişti în Cecenia, apoi a organizat atentatul de la Luxor din Egipt în 1997 şi cele împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania în 1998.