Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fără copiat la BAC

funeriu-daniel-ministrul-educatiei-2010.jpg

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că elevii nu vor mai putea copia la Bacalaureat.

Controalele urmate de arestări în vămile româneşti în ultimele luni s-ar putea desfăşura şi în sistemul de învăţământ. Avertizarea vine chiar din partea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, care dă asigurări că la examenele de Bacalaureat din acest an nu se va mai copia. El le cere în primul rând profesorilor să dea dovadă de vigilenţă.

Profesorul Ştefan Vlaston, preşedintele asociaţiei EDU CER, spune la RFI că şi până acum au existat cazuri de dascăli trimişi în judecată şi care au fost excluşi din învăţământ.

Totuşi, nu aceasta este soluţia, explică Vlaston. El afirmă că situaţia s-ar putea ameliora, dacă subiectele de la Bacalaureat ar fi personalizate pentru fiecare elev.

Reacţia sa vine aşadar după ce Daniel Funeriu a declarat vineri, 6 mai, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj că începând de anul trecut şi continuând cu acest an, nu se va copia la Bacalaureat.

"Vă asigur că nu se va mai fura startul în viaţă şi nu se va mai copia la examenele de Bacalaureat. Dacă alţii nu vor fi vigilenţi, ce aţi văzut în vămi veţi vedea şi în educaţie. Este un semnal pe care doresc să îl transmit", spune ministrul.

Pe de altă parte, Funeriu afirmă că în perioada următoare Guvernul va adopta proiectul de organizare a doctoratelor, astfel încât locurile la doctorat nu vor mai fi stabilite "din stiloul ministrului", ci acestea se vor da pe bază de competiţie între universităţi.

"Vom adopta în Guvern hotărârea de organizare a doctoratelor, care înseamnă o schimbare majoră şi profundă. Locurile la doctorat acordate anumitor universităţi nu vor mai fi date din stiloul ministrului, ci vor fi date pe bază de competiţie între universităţi. Cei mai buni să aibă cei mai mulţi studenţi doctoranzi. Cuvântul-cheie de desfăşurare a doctoratelor începând cu 2011-2012 va fi că doctoratul va fi o experienţă profesională de cercetare, în vederea formării tinerilor pentru cercetare, dezvoltare şi slujbe de înalt nivel", afirmă Daniel Funeriu.

Ştefan Vlaston, intervievat de Andreea Pietroşel