Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi, acuzat de noi atrocităţi

Noi confruntari armate au loc în Libia. Rebelii ostili regimului Gaddafi îl acuză pe liderului de la Tripoli că utilizează elicoptere marcate cu emblema Crucii Roşii pentru a arunca mine în apele din zona portului Misrata. Oraşul se afla de mai bine de două luni în mâinile rebelilor şi tot de atunci este asediat de forţele loiale lui Gaddafi.

NATO a confirmat că oraşul Misrata a fost survolat de elicoptere, cu încălcarea zonei de interdicţie aeriană pe care Alianţa Nord-Atlantică trebuie să o aplice în Libia.

Un lucrător umanitar din Misrata a declarat că a văzut vineri elicoptere cu emblema Crucii Roşii survolând portul şi aruncând mine în apele sale.

Un reprezentant al NATO a precizat că nici un zbor umanitar nu a fost semnalat la Misrata pentru ziua de joi şi că o eventuală folosire abuzivă a emblemei Crucii Roşii ar fi o "încălcare a dreptului internaţional".

La Geneva, o purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii a declarat că a primit informaţii similare, fără a putea să le confirme, întrucât organizaţia nu are nici o echipă la Misrata în acest moment.

Bobardamentele continuă

Forţele loiale liderului libian Muammar Kadhafi au bombardat sâmbătă portul Misrata, oraş rebel asediat de peste două luni, şi au atins mai multe depozite de carburant, a anunţat un reprezentant al rebelilor, citat de AFP.

Pentru locuitorii din Misrata, un mare oraş de coastă situat la 200 de kilometri est de Tripoli, portul este de două luni singurul mod de a primi ajutor umanitar şi de a evacua răniţii, precum şi sutele de refugiaţi care sunt în continuare blocaţi acolo.

Pe de altă parte, cel puţin nouă combatanţi rebeli au fost ucişi şi aproximativ 50 au fost răniţi, sâmbătă, în confruntări violente cu forţele guvernamentale în apropiere de Zenten, în munţii berberi situaţi la sud-vest de Tripoli, potrivit jurnaliştilor şi surselor medicale, transmite AFP.

În cursul dimineţii, trupele guvernamentale s-au apropiat la circa 50 de kilometri est de Zenten, principalul oraş din regiune, care s-a alăturat rebeliunii din februarie.

Câteva sute de combatanţi rebeli au plecat din Zenten spre est, în cursul dimineţii, cu camionetele sau pe jos, dar şi cu tancuri. Respinse de rebeli, forţele pro-Kadhafi s-au repliat la Al-Alawinia, o localitate situată la aproximativ 30 de kilometri.

În această localitate s-au derulat luptele cele mai violente de-a lungul întregii zile, potrivit corespondentului AFP, care a văzut fum negru deasupra oraşului, aparent părăsit.

Sub focul rebelilor, forţele guvernamentale au fost nevoite să părăsească oraşul, abandonând vehicule şi câţiva prizonieri. Bilanţul este grav, spitalul din Zenten anunţând că a primit nouă cadavre.