Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alimentele se scumpesc din nou

Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în urmăroarea perioadă cu până la 10-12%. Iată ce spune Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta. El a afirmat într-o emisiune difuzată duminică de Pro TV că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor 2-3 luni.

Sorin Minea spune că vor fi afectate de aceste scumpiri produsele alimentare procesate ca urmare a scumpirii produselor brute, din care se obţin alimentele procesate.

"La legume, cereale şi la produse de panificaţie vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere, însă nu mai devreme de începutul toamnei", spune Sorin Minea, care consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea preţurilor la alimente, pentru ca piaţa internă depinde de cea europeană.

"Atâta timp cât bursa preţurilor nu este în România, România se va alinia mai mult sau mai puţin preţurilor din Comunitatea Europeană", a explicat el.

Preşedintele federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, a mai declarat că jumătate din piaţa agro-alimentară românească este neagră şi că toată lumea îi cunoaşte pe marii evazionişti.

În cadrul aceleiasi emisiuni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a menţionat că una din principalele cause pentru majorările de prețuri este scumpirea cerelelor.

Discuţiile vin în contextul în care BNR anunţat joi că a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

România are a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu şapte ţări foste comuniste. Ponderea mărfurilor alimentare în coşul de produse şi servicii pe baza căruia se calculează inflaţia, de 33%, este de departe cea mai ridicată, deşi populaţia nu consumă neapărat mai mult decât în alte ţări.

 
Mircea Oprea despre scumpirea alimentelor