Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Napoli, sufocat de gunoaie

napoli-gunoaie.jpg

Gunoaie pe străzile din Napoli

Armata italiană sare din nou în ajutorul locuitorilor din Napoli. Circa 170 de soldaţi încep marţi, 10 mai, să evacueze cele peste patru mii de tone de gunoaie ce zac de câteva zile pe străzile oraşului, readucând în actualitate un conflict ce a apărut în 2007.

Criza gunoaielor de la Napoli - al treilea oraş din peninsulă - durează deja de patru ani de zile. În ciuda promisiunilor repetate ale autorităţilor locale şi ale Guvernului Berlusconi, după o scurtă acalmie la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2011, problema se dovedeşte a nu fi rezolvată.

"Instalaţiile sunt saturate, nu mai reuşim să evacuăm deşeurile", afirmă responsabilul igienei din oraşul meridional. Situaţia sanitară devine şi mai alarmantă, iar cea olfactivă, insuportabilă în această perioadă, când temperaturile cresc de la o zi la alta.

Pentru a pune capăt crizelor cu repetiţie şi sub presiunea Comisiei Europene, Silvio Berlusconi a promis în noiembrie anul trecut că va rezolva problema. În acest sens s-a adoptat un decret guvernamental ce ar urma să permită accelerarea procedurilor administrative pentru construirea unor noi incineratoare de gunoaie.

Problema nu este deci una de colectare a deşeurilor, ci una de depozitare şi de tratare a acestora. Nici unul dintre incineratoarele promise de Berlusconi în timpul campaniei electorale din 2008 nu a văzut lumina zilei trei ani mai târziu.

Potrivit experţilor, ar fi nevoie de cel puţin alţi trei ani pentru a construi instalaţiile necesare reglării problemei gunoaielor de la Napoli. Cu o săptămână înaintea unor noi alegeri locale programate duminică, "Il Cavaliere" este acuzat de adversarii săi de stânga şi de ecologişti că foloseşte acest dosar din nou în scopuri electorale.

Criza poate fi pusă pe seama incompetenţei autorităţilor locale, corupţiei şi nu în ultimul rând mafiei din Napoli, care controlează toate depozitele de gunoaie din regiune.