Monument istoric din Bucureşti, în pericol

bucuresti-cladire-istorica-strada-povernei.jpg

ONG-urile trag un nou semnal de alarmă privind clădirile istorice din Bucureşti.

Bucureştenii ar mai putea pierde un monument istoric: este vorba de Casa Rosetti-Soleşti, de pe strada Povernei nr. 1-3, care a primit aviz de desfiinţare de la Direcţia de Cultură Bucureşti a Ministerului Culturii şi autorizaţie de demolare de la Primărie. Preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune la RFI că ambele decizii sunt ilegale şi totuşi, în astfel de cazuri, până la pronunţarea instanţelor e prea târziu pentru monumentele demolate.

Soluţia ar fi să existe un registru în care să apară transparent toate autorizaţiile de demolare, pentru a putea fi atacate în justiţie la timp.

Mai multe corpuri ale Casei Rosetti-Soleşti din Capitală erau în curs de demolare joi, 12 mai. Clădirea este monument istoric de categoria B. Avizul pentru demolare a fost dat de Direcţia de Cultură Bucureşti. Ministerul Culturii spune că respectivele corpuri nu sunt clasate ca monumente istorice.

Patrimoniu

Nicuşor Dan, preşedinte Salvaţi Bucureştiul

AscultăDownload

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, spunea joi dimineaţă la RFI că în Bucureşti se întâmplă "o mare barbarie" şi anume demolarea monumentului istoric din strada Povernei. Bucureştiul merge "cu viteză foarte mare" pe o cale "auto-distructivă", remarcă fostul ministru al Culturii. El critică Direcţia de Cultură Bucureşti, "un focar de corupţie, care va trebui tăiat cu bisturiul".

Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat că numai corpul 1 al casei de pe str. Povernei nr. 1-3 este monument istoric, iar pentru acest corp de clădire nu a fost emisă vreo autorizaţie de desfiinţare.

Stilul imobilelor respective este academist cu elemente art-nouveau.