Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi către NATO: Nu mă puteţi atinge

gaddafi-muammar-poza-reuters-franco-frattini-roma.jpg

Muammar Gaddafi şi Franco Frattini

Liderul libian, Muammar Gaddafi, susţine că nu a fost atins de ultimele raiduri ale NATO. El a declarat, într-un mesaj audio difuzat aseară de televiziunea de stat de la Tripoli, că bombardamentele NATO nu îl pot atinge.

"Nu ma puteţi atinge deoarece milioane de libieni mă poartă în inimile lor", a spus Gaddafi, la scurt timp după ce autorităţile italiene sugeraseră că este posibil ca liderul libian să fie rănit sau să fi părăsit capitala Tripoli.

Raidurile aeriene NATO au vizat joi dimineaţă complexul rezidenţial al lui Gaddafi, iar atacul s-a soldat cu trei morţi - dintre care doi sunt jurnalişti - şi 27 de răniţi, conform unui bilanţ anunţat de un reprezentant al autorităţilor libiene.

Mesajul difuzat vineri reprezintă un răspuns la declaraţiile făcute de ministrul italian de Externe, Franco Frattini, care a citat o declaraţie "credibilă" a episcopului de Tripoli, conform căreia Muammar Gaddafi ar fi fost rănit sau ar fi părăsit capitala. Cu toate acestea, Frattini a precizat că Guvernul de la Roma nu dispune "de nici un element privind soarta lui Gaddafi".

Într-un interviu acordat Radio France International, episcopul Giovanni Martinelli a dezminţit însă declaraţiile atribuite de Frattini. "Ceea ce a spus ministrul de Externe nu este adevărat, deoarece nu am spus niciodată că liderul libian ar fi fost rănit", a afirmat el.

Cu puţin timp înaintea difuzării mesajului, purtătorul de cuvânt al guvernului libian dezminţise categoric declaraţia lui Frattini. "Liderul este foarte sănătos, are un moral ridicat şi este într-o dispoziţie excelentă", a afirmat el, precizând că Muammar Gaddafi se află în continuare la Tripoli.