Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incidente la graniţa israeliano-siriană

Opt palestinieni au fost ucişi şi câteva zeci răniţi duminică în incidente violente produse în Gaza, Cisiordania şi Podişul Golan, în timpul unor manifestaţii ale palestinienilor care sărbătoreau "nakba" (catastrofa), ziua înfiinţîrii statului evreu în 1948. Cel mai grav incident a avut loc în Podişul Golan, unde armata israeliană a deschis focul în direcţia manifestanţilor palestinieni veniţi din Siria, care au pătruns în zona controlată de Israel, au declarat surse din serviciile de securitate israeliene.

Incidentul este cel mai grav înregistrat în ultimele zeci de ani la graniţa cu Siria, unde situaţia este în general calmă după acordul israeliano-sirian de încetare a focului din 1974.

Şi la graniţa cu Libanul s-au adunat câteva mii de refugiaţi palestinieni, iar armata libaneză a afirmat că zece persoane au fost rănite de tiruri israeliene.

În teritoriile palestiniene, aproape 50 de palestinieni au fost răniţi în Gaza, după ce armata israeliană a deschis focul asupra participanţilor la un marş palestinian către punctul de trecere Erez. Aproximativ 1.000 de palestinieni au încercat să ajungă la graniţă, în pofida tirurilor de avertisment ale militarilor israelieni.

Alţi opt palestinieni au fost răniţi în confruntări violente produse la postul de control Kalandia din Cisiordania, la intrarea în Ierusalim, iar nouă persoane au fost rănite la Hebron, în sudul Cisiordaniei.

Israelul a mobilizat 10.000 de poliţişti şi grăniceri, iar armata a staţionat în Cisiordania şapte batalioane suplimentare (circa 3.500 de militari) pentru a preveni violenţele cu ocazia manifestărilor palestiniene.

Autorităţile israeliene au impus o blocadă strictă în Cisiordania, începând de sâmbătă, la miezul nopţii, până duminică seară, iar poliţia a impus duminică restricţii de circulaţie pe Esplanada Moscheilor, în Oraşul Vechi din Ierusalim.