Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sinuciderea asistată, menţinută în Elveţia

spital-getty-images.jpg

Dezbateri aprinse asupra eutanasiei, în Elveţia (Getty Images)

Elveţienii au votat împotriva interzicerii sinuciderii asistate. Locuitorii din cantonul Zurich au respins cu o majoritate de 85% propunerea de interzicere a dreptului la sinucidere asistată. Guvernul elveţian dorea prin acest referendum să limiteze fenomenul cunoscut sub numele de "turism sinucigaş".

Tot cu o majoritate, dar de 78%, elveţienii au respins şi propunerea de interzicere a dreptului la sinucidere asistată în cazul cetăţenilor străini care călătoresc în Elveţia pentru a apela la această metodă.

În Zurich se produc anual aproximativ două sute de sinucideri asistate în spaţiile speciale ale grupului Dignitas. Elveţia permite încă din anul 1941 sinuciderea asistată, atât timp cât persoana care o face nu este medic şi nu are un interes direct în moartea persoanei asistate.

O altă metodă, eutanasia, este legală numai în Olanda, Luxemburg, Belgia şi statul american Oregon. Mulţi bolnavi în faza terminală din Germania, Franţa sau Anglia vin în Elveţia pentru a se sinucide, profitând de legislaţia în vigoare.

Un studiu recent care arată creşterea numărului de "turişti sinucigaşi" şi faptul că unii dintre ei nu suferă de vreo boală mortală a provocat o dezbatere încinsă. Guvernul doreşte schimbarea legislaţiei, astfel încât sinuciderea asistată să fie permisă doar ca variantă extremă şi doar în cazul unei boli în fază terminală, pentru limitarea "turismului sinucigaş".