Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă la Spitalul Socola din Iaşi

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, sub semnul protestelor. Angajaţii au închis luni dimineaţă porţile spitalului şi au interzis accesul pacienţilor. Sindicaliştii ameninţă că vor continua protestele până la satisfacerea revendicărilor.

Corespondentul RFI la Iaşi, Violeta Cincu

Luni, 16 mai, ora 8. Spitalul de Psihiatrie Socola. Zeci de angajaţi s-au adunat în curtea spitalului. Porţile au fost închise. Accesul a fost pentru câteva ore strict interzis. Protestatarii ameninţă că nu vor renunţa la grevă până când problemele lor nu vor fi rezolvate.

Practic, personalul de la Socola nu va mai acorda asistenţă medicală bolnavilor, din cauza faptului că salariile le-au fost micşorate. Liderul de sindicat, Sergiu Apostol spune simplu: nu se mai poate trăi!

Ministerul Sănătăţii a hotărât prin lege ca fondul de salarii să nu depăşească 70% din sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Bugetul pentru cheltuieli salariale la spitalul de psihiatrie ieşean este de 74%.

La sfârşitul săptămânii trecute, angajaţii de la Spitalul de Psihiatrie au protestat câteva ore în curtea unităţii. "Fără salarii diminuate!", aceasta este singura revendicare. O asistentă medicală principală ar putea primi în loc de două mii de lei doar 1.400. Prima soluţie găsită de conducerea spitalului: două zile de concediu fără plată.  Alte măsuri: personalul TESA va fi plătit în regim de persoană fizică autorizată, se vor externaliza serviciile şi se va introduce coplata: analizele se vor plăti, bolnavii cronici vor plăti o taxă de 20 de lei, cu 10 lei mai puţin decât alcoolicii.