Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accept: Puţini membri ai comunităţii gay îşi cunosc drepturile

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

În România, minorităţile sexuale sunt în continuare discriminate şi, din păcate, puţini membri ai comunităţii gay îşi cunosc drepturile. Iată ce spune la RFI directoarea executivă a organizaţiei Accept. Irina Niţă spune că, din acest motiv, deşi frecvente, cazurile de disriminare rar ajung la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Irina Niţă spune că "senzaţia mea este că destul de puţini oameni cunosc de existenţa legii antidiscriminare şi de pârghiile pe care le au la îndemână ca să reacţioneze.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării este un organism foarte prietenos, ca să zic aşa faţă de alte instituţii care ţin de stat, pentru că absolut orice persoană care apelezează la ei şi bănuieşte că a fost supusă unei discriminări poate primi ajutor inclusiv în scrierea plângerii.

Cred că dacă oamenii ar cunoaşte mai bine existenţa acestui organism şi ar fi conştienţi de faptul că este accesibil să apelezi la sprijinul CNCD, mult mai mulţi ar recurge la asta".

În întreaga lume s-a marcat marţi Ziua internaţională împotriva homofobiei, declarată astfel pentru că, în 17 mai 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a statuat în Adunarea sa Generală faptul că “homosexualitatea nu reprezintă o boală, o dereglare sau o perversiune sexuală”.

 
Directoarea executivă a organizaţiei Accept, Irina Niţă, în dialog cu Lea Berzuc