Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La galop spre abator!

galop-abator.jpg

Soarta cailor din Delta Dunării este incertă.

La apelul organizaţiilor pentru protecţia animalelor, autorităţile din Tulcea s-au întrunit vineri, 20 mai, pentru a analiza situaţia cailor sălbatici din Delta Dunării. Peste o sută de cai au stat mai bine de două săptămâni într-un ţarc de lângă Letea. Au fost bătuţi, înfometaţi, s-au îmbolnăvit, iar acum sunt trimişi la abator. Reprezentantul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, spune la RFI că a fost încălcată legea şi că autorităţile nu au permis nici răscumpărarea animalelor.

Autorităţile au dispus prinderea cailor, motivând că ar provoca stricăciuni în Pădurea Letea, iar unii localnici au început să-i revendice fără dovezi şi să-i vândă la abatoare.

Cai sălbatici

Kuki Bărbuceanu, Vier Pfoten

AscultăDownload

Primii care au atras atenţia asupra acestei poveşti sunt cei de la Fundaţia Vier Pfoten. Reprezentantul organizaţiei neguvernamentale, Kuki Bărbuceanu, spune la RFI că a fost încălcată legea şi că autorităţile nu au permis nici răscumpărarea animalelor.

Ultimii 19 cai din acest lot de peste o sută ar fi urmat să fie trimişi la abator vineri, 20 mai. Acţiunea de prindere a animalelor sălbatice din Delta Dunării continuă însă, avertizează ONG-urile.

În prezent, câteva sute de cai consideraţi unici în Europa mai trăiesc liberi. Alte sute au fost prinşi până acum şi vânduţi sau omorâţi.

Guvernatorul Deltei Dunării, Grigore Baboianu, declară că "primul lucru greşit înţeles" despre caii din Delta Dunării este acela că sunt sălbatici. "În Deltă nu trăiesc cai sălbatici. Nu există cai sălbatici acolo. Cine spune asta greşeşte", susţine el.

O părere identică are Marinela Tertiş, şefa Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea: "În judeţul Tulcea nu există declarată ca specie distinctă «Calul Sălbatic»".