Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dominique Strauss-Khan, eliberat pe cauţiune

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Dominique Strauss-Kahn, acuzat de infracţiuni de natură sexuală, a fost eliberat vineri seară din arest, după ce a plătit o cauţiune de 1 milion de dolari. El se afla într-o clădire închiriată din Manhattan (New York) în care va locui temporar sub supraveghere constantă.

Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, va rămâne în această locaţie"câteva zile", potrivit judecătorului de la Curtea Supremă din New York. El nu va putea ieşi din această reşedinţă temporară decât în caz de forţă majoră.

Strauss-Kahn va părăsi apoi acest apartament pentru un altul permanent, din care va putea ieşi pentru motive specifice - audieri, întâlniri cu avocaţii, vizite la medic sau la sinagogă - dacă solicită acest lucru cu cel puţin şase ore înainte, a declarat justiţia newyorkeză. El nu va putea ieşi între orele 22.00 şi 06.00.

Fostul director al FMI este acuzat de agresiune sexuală şi tentativă de viol la 14 mai împotriva unei cameriste dun Guineea, în vârstă de 32 de ani la hotelul Sofitel din Manhattan.

Justiţia a autorizat, joi, eliberarea sa dacă vor fi întrunite toate condiţiile. În afară de cauţiune şi garanţie, acesta trebuia să dovedească faptul că va locui într-o reşedinţă din Manhattan sub supraveghere 24 de ore din 24.

Strauss-Khan, din nou la tribunal pe 6 iunie

Următoarea convocare a lui Strauss-Kahn în faţa justiţiei a fost fixată pentru 6 iunie. În cadrul acestei audieri, el va pleda vinovat sau nevinovat pentru şapte capete de acuzare formulate împotriva lui.

Dacă pledează vinovat, nu va exista un proces, ci o condamnare la mai mulţi ani de închisoare, numărul urmând să fie negociat cu judecătorul. Dacă pledează nevinovat, aşa cum i-au sugerat avocaţii, va avea loc un proces.

În Franţa, scriitoarea şi jurnalista Tristane Banon, care afirmă că a fost agresată sexual în 2002 de Dominique Strauss-Kahn, a renunţat să îl urmărească în justiţie şi nu va merge să depună mărturie împotriva lui în Statele Unite.

Ea a anunţat, prin intermediul avocatului său, David Koubbi, că îşi rezervă "pentru mai târziu" decizia de a depune plângere. În orice caz, eventualele fapte din 2002 vor fi prescrise în 2012.

Lagarde, favorită certă la şefia FMI

În acest timp, speculaţiile continuă cu privire la succesiunea lui Strauss-Kahn la conducerea FMI. Potrivit unei surse europene, franţuzoaica Christine Lagarde este "aproape desemnată" drept candidat al Uniunii Europene.

FMI a anunţat vineri că va deschide luni procesul de înregistrare a candidaturilor pentru postul de director general ce urmează să se încheie la 10 iunie şi că îşi fixează ca "obiectiv desemnarea acestuia până la 30 iunie".

DSK pune detectivii pe urmele menajerei

Publicaţia Le Figaro scrie că avocatii lui Dominique Strauss-Kahn vor angaja detectivi particulari pentru a afla cât mai multe despre menajera de la hotelul Sofitel, presupusa victimă a fostului şef al FMI.

"Avândând în vedere strategia adoptata, Strauss-Khan va încerca să discrediteze victima şi va verifica astfel trecutul ei, până în copilarie. În privinţa clientului său, el va trebui să verifice absolut tot, pentru a putea răspunde oricarui atac din partea procurorului", a declarat un reprezentant al unei firme de avocaţi care se presune că reprezintă interesele fostului director al FMI.

O armată de detectivi a fost trimisă deja la Bronx, unde locuieşte victima, şi în Harlem, unde lucrează rudele ei. Este o ancheta la scară largă, care se va extinde pe mai multe continente - din Guineea, de unde este originară ea, până la Paris şi Washington”, mai scrie presa de peste ocean.