Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autorităţile siriene mitraliază zeci de manifestanţi

Cel puţin 44 de civili, între care un copil, au fost ucişi vineri de forţele de securitate ale regimului sirian, care au deschis focul pentru a dispersa o serie de proteste în mai multe oraşe din Siria. La apelul opoziţiei, mii de persoane au protestat în special în oraşele Homs, Deraa şi Banias.

"Autorităţile siriene continuă să folosească forţa excesiv şi muniţie de război împotriva manifestanţilor în diferite regiuni ale ţării", a declarat pentru AFP Ammar al-Qourabi, preşedintele Organizaţiei naţionale pentru drepturile omului din Siria.

Potrivit lui, 26 de persoane au fost ucise în provincia Idlib (vest) şi 13 la Homs (centru). Alte două persoane au murit în oraşul Deir Ezzor (est), una la Daraya, la periferia Damascului, una la Lattakia (vest) şi una la Hama (centru).

Patru adolescenţi fac parte dintre victime, dintre care doi cu vârste de 12 şi, respectiv, 16 ani au fost ucişi la Homs, a precizat el.

Restricţiile impuse presei străine de regimul Bashar al-Assad împiedică o confirmare exactă a bilanţului.

Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, de la 15 martie şi până în prezent au fost ucise cel puţin 850 de persoane, iar alte peste 8.000 au fost arestate în cursul protestelor din Siria.