Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Confruntări între poliţie şi manifestanţi în Georgia

Forţele de ordine georgiene au deschis focul, duminică, trăgând cu gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor opoziţiei, care ar fi atacat o maşină, la Tbilisi, în timpul manifestaţiilor anti-guvernamentale. "Poliţia a fost obligată să utilizeze gloanţe de cauciuc pentru a apăra cetăţeni paşnici", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Pe de altă parte, un liderul al opoziţiei a declarat că această confruntare a fost provocată de ocupanţii maşinii. Aceştia ar fi încercat să aresteze un reprezentant al opoziţiei ce participa la o mişcare de protest, în faţa sediului televiziunii publice.

Manifestaţiile au început sâmbătă la Tbilisi

Aproximativ 6.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au protestat încă de sâmbătă, la Tbilisi, cerând demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili. O altă manifestaţie, în sud-vestul ţării, a fost dispersată de poliţie.

Răspunzând apelului mişcării de opoziţie Adunarea Naţională, manifestanţii au defilat, sâmbătă, în capitală, scandând sloganuri şi cerând plecarea preşedintelui, după care, în Piaţa Libertăţii a avut loc un miting.

Răspunzând unui apel la mişcări de opoziţie Adunarea Naţională, manifestanţii au defilat în capitală scandând sloganuri care cereau plecarea preşedintelui înainte de a se reuni în piaţa Libertăţii din centrul Tbilissi.

Nino Bourdjanadze, fostă preşedintă a Parlamentului şi una dintre figurile marcante ale "revoluţiei trandafirului" care l-a adus la putere pe Saakaşvili în 2003, a descris această manifestaţie ca o "luptă decisivă".

"Ne luptăm pentru democraţie şi împotriva neobolşevismului", a declarat ea pentru AFP.

Mişcarea Adunarea Naţională a acuzat autorităţile că au arestat numeroşi simpatizanţi ai săi şi le-a confiscat vehiculele înaintea manifestaţiei, afirmaţii considerate "complet false" de Ministerul de Interne.

Preşedintele prooccidental Mihail Saakaşvili şi-a văzut reputaţia pătată în ultimii ani, opoziţia acuzându-l în special de derivă autoritară. El este considerat vinovat şi pentru eşecul confruntării militare cu Rusia din august 2008, care s-a soldat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei teritoriilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.