Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum poţi obţine un permis de muncă în Olanda?

cum-poti-obtine-un-permis-munca-olanda.jpg

Tot mai mulţi tineri români pleacă la muncă în străinătate.

Eşti român şi vrei să munceşti în Olanda? Ia-ţi cetăţenie maghiară. Pe această portiţă mizează o firmă de recrutări de personal din Târgu-Mureş, care angajează cetăţeni români doar dacă au şi cetăţenie maghiară sau pot să o obţină. De anul acesta, piaţa muncii din Olanda este mult mai restrictivă pentru români, care pot primi permis de muncă doar dacă nici un alt şomer olandez nu doreşte sau nu poate să facă munca respectivă. Un reportaj despre piaţa muncii internaţionale, aşa cum e ea pentru români.

Corespondentul RFI la Cluj-Napoca, Bianca Pădurean

La o primă vedere, anunţul de angajare care se adresează doar celor care au posibilitatea de a obţine cetăţenia maghiară pare unul şocant, aproape discriminatoriu. Însă, la aflarea motivelor care au stat la baza acestei politici de recrutare de personal, lucrurile par mai limpezi.

Societatea caută în special muncitori în agricultură, în construcţii şi în logistică. Oferta lor curpinde pe lângă câştigurile băneşti între 5,50 şi 6 euro pe oră net, cazare gratis, dar şi coordonatori de echipă în limba română şi maghiară. Oferta este de 50-100 de locuri.

Faptul că Olanda şi-a schimbat criteriile de acordare a permiselor de muncă pentru români de anul acesta a fost reconfirmat şi de reprezentanţii ambasadei acestei ţări la Bucureşti. Şeful biroului de presă a precizat că restricţiile pentru români vor fi aplicate de anul acesta şi până în 2014 şi sunt menite a proteja proprii angajaţi.

Pentru ca un român să primească un permis de muncă în Olanda, trebuie să demonstreze că nici un alt şomer olandez nu poate să facă munca respectivă. Astfel că românilor care caută un loc de muncă în străinătate nu le rămâne decât să îl găsească în ţări mai prietenoase, care caută angajaţi români în diferite domenii.

Motivul pentru care românii îşi caută de lucru în afara ţării pare a fi strict legat de bani, dar şi de condiţiile de muncă.

Dacă străinătatea nu ne vrea, mai există şi locuri de muncă disponibile în România. La nivel naţional, sunt vacante 10.881 de locuri de muncă. Cele mai multe, 1.465 sunt în Cluj, alte 881 în Bucuresti şi 694 în Iaşi.