Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leadership la feminin

principesa-margareta-romaniei-277x300.jpg

Principesa Margareta a României

România depăşeşte media europeană la numărul de femei aflate în funcţii de conducere. Astfel, 12% dintre membrii consiliilor de administraţie sunt femei, faţă de 9,7 procente în Uniunea Europenă. Microsoft a organizat conferinţa dedicată femeilor "[email protected]" pentru a încuraja femeile să îşi descopere calităţile personale şi profesionale cu ajutorul cărora îşi pot construi o carieră de succes.

Într-o lume în care bărbaţii au dominat aproape toate domeniile, femeile simt nevoia de mai mult. Conferinţa "[email protected]" a adunat o serie de personalităţi feminine printre care Principesa Margareta a României, Camelia Şucu, Corina Gătej, Raluca van Staden dar şi altele care au dat un exemplu de carieră de success în afaceri, diplomaţie, ştiinţă şi nu numai. Principesa Margareta a României a făcut o trecere în revistă a celor mai importante femei de la Curtea Regală a României şi a vorbit despre rolul acestora în istoria ţării.

"Ca parcurs au fost esenţiale. Nu se poate imagina istoria fără Regina Maria, Carmen Silva sau bunica mea (n.r Regina mamă, Elena). Nu numai că au făcut mult pentru ţară, dar fără ele nu s-ar fi putut să mergem înainte. Regina Maria, pe care nu am cunoscut-o, pentru forţa de caracter şi curaj dar şi bunica mea sunt modele. Pe bunica mea am cunoscut-o foarte bine şi mereu am spus că este modelul meu."

Astăzi, femeile sunt implicate în orice domeniu, la orice nivel şi pot face orice îşi doresc din punct de vedere profesional. Succesul vine în urma încrederii în forţele proprii. Beverly Baker, Director BBSeminars din Marea Britanie spune că nu există mari diferenţe între leadeshipul feminin şi cel masculin.
"Cred că cel mai important lucru este ca femeile să credă în ele.

Ele au toate capacităţile să crescă o familie, să aibă grijă de părinţii lor în vârstă, peste asta au şi studii, multe femei merg la universitate, ele au tot ce le trebuie doar să creadă în ele. Nu cred că sunt diferenţe faţă de bărbaţi atunci când conduci oameni, dar cred că femeile au o inteligenţă emoţională, sunt capabile să gândească lucrurile clar, pot unii echipa şi de fapt pot acţiona."      

Româncele, prost reprezentate în politică

Potrivit statisticilor, România stă bine la reprezentarea feminină în posturi de conducere în companii. Preşedinte şi CEO Axa Life Asigurări, Violeta Ciurel spune că loc de mai multe femei ar mai fi în politică unde mai puţine femei îşi fac şimţită prezenţa.

"Comparativ cu alte ţări şi chiar cu media globală care este în jur de 3 %, România are 11-12 % femei în poziţii de CEO la nivelul companiilor din România. Stăm mai prost la partea de reprezentare a femeilor în domeniul politic. 12% faţă de o medie europenă de 33 de procente" spune preşedinte şi CEO Axa Life Inssurance, Violeta Ciurel.
Miza dezbaterii despre rolul femeii ca lider vine să încurajeze femeile să îşi construiască o carieră de succes. Adina Bigas, Manager în cadrul Microsoft Global Technical Support Center spune pentru RFI că ar trebui dezbătut mai mult subiectul diversităţii de gen în companiile din România.

" Evenimentul acesta vine să celebreze femeile care sunt în funcţii de conducere şi în acelaşi timp vine să încurajeze acestea doamne în a acorda suportul lor tinerelor generaţii, tinerelor fete care sunt la început de carieră. Noi ne dorim să lansăm o agendă mai activă în zona diversităţii şi spre sfârşitul anului să lansăm un program de mentorship pentru tinerele fete"

Prioritate europeană

Obiectivul unei prezenţe feminine mai vizibile în funcţii de conducere nu este doar al femeilor care militează pentru asta ci şi al Uniunii Europene. Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, şi-a exprimat dorinţa ca un număr tot mai mare de femei sa ajungă şi în Consiliul European. Cifrele din 2010 arată în Uniunea Europenă în 97% din cazuri, consiliul de conducere este prezidat de un barbat.

Liliana Simionescu a discutat subiectul şi cu Laurie Fulton, ambasadorul Statelor Unite în Danemarca. Înainte să devină ambasador Laurie Fulton a lucrat ca avocat şi a activat în mai multe organizaţii pentru drepturile femeilor. În 2004 a fost desemnată ca fiind unul dintre avocaţii de top din Washington D.C. Liliana Simionescu a întrebat-o pe excelenţa sa cum ar descrie parcursul de la un avocat de top la un dipolomat de succes.