Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ratko Mladici, călăul de la Srebreniţa

ratko-mladici-calaul-srebrenita.jpg

Ratko Mladici (Foto: Getty Images/Jason Gold)

Cariera militară a lui Ratko Mladici a început în 1961, când este admis la Şcoala militaro-industrială din Zemun. Mladici este un militar model, iar în 1992, Adunarea Parlamentară a sârbilor bosniaci votează înfiinţarea Armatei Republicii Srpska, iar Mladici devine comandantul ei până în decembrie 1996. Ratko Mladici, arestat joi, 26 mai, a fost condamnat pentru masacrul de la Srebreniţa.

După recunoaşterea în aprilie 1992 de către comunitatea internaţională a independenţei Bosniei şi Herţegovinei, la Sarajevo izbucnesc lupte. În mai, oraşul este supus asediului şi bombardat de către armata condusa de Mladici. Asediul ar fi provocat peste 12 mii de victime.

Aceeaşi armată a atacat trei ani mai târziu enclavele Zepa şi Srebreniţa, deşi acestea erau protejate internatţional. Circa opt mii de prizonieri musulmani sunt executaţi între 13 şi 19 iulie, ceea ce va fi cunoscut sub numele de masacrul de la Srebreniţa.

În 1995, Tribunalul Penal Internaţional îl inculpă pe Ratko Mladici, acuzându-l de genocid, complicitate la genocid, crime contra umanităţii şi violarea legilor războiului în calitate de comandant al armatei Republicii Srpska.

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a fost arestat joi, 26 mai. El era dat în urmărire de TPI pentru genocid şi crime împotriva umanităţii. Arestarea sa a fost confirmată de preşedintele Serbiei, Boris Tadici.