Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Eminescu, autorul preferat al românilor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mai mult de jumătate dintre români cumpără cărţi care apar împreună cu diferite publicaţii, arată un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Pe de altă parte, 22% dintre români nu citesc, iar 85% consideră că dacă "Ai carte, ai parte". Scriitorul preferat al celor mai mulţi e Mihai Eminescu.

Potrivit sondajului, o treime dintre cititori cumpără cărţile care apar împreună cu ziare şi reviste doar atunci când îi interesează. 14% le cumpără foarte rar şi doar 7% cumpără de fiecare dată aceste volume. Cei care cumpără cărţile vândute odată cu ziarele sunt în special bărbaţii, tinerii, cei care locuiesc în Moldova şi cei care au un venit lunar între 1.500 şi 2.500 de lei.

În ceea ce priveşte achiziţia de cărţi, un sfert dintre respondenţi cumpără cărţi mai rar de o dată pe an. Alt sfert cumpără într-un an mai puţin de cinci cărţi, 22% cumpără peste zece cărţi, iar 12% nu cumpără deloc.

Librăria rămâne locul principal de cumpărare a cărţilor (58%), pe locul următor aflându-se standurile amenajate în centre comerciale (15%), urmate de anticariate (8%).

Doar 8% dintre români cumpără cărţi de pe Internet. În ce priveşte obiceiurile de lectură, peste o cincime din români spun că nu citesc deloc cărţi, în timp ce peste o treime susţin că au citit o carte în ultima lună, în condiţiile în care peste 80% au acasă o bibliotecă şi 85% consideră că proverbul "Ai carte, ai parte" este încă de actualitate.

Dincolo de statisticile editurilor şi ale comercianţilor de carte, studiul a avut ca obiectiv principal investigarea obiceiurilor de lectură, a tipologiilor de lecturi, a scriitorilor preferaţi, precum şi identificarea atitudinilor de consum legate de cărţi.

 

Mihai Eminescu, în topul preferinţelor

 

Mihai Eminescu ar fi scriitorul preferat al celor mai muţi români, mai arată sondajul. E urmat, în topul scriitorilor preferaţi, de Alexandre Dumas, Mihail Sadoveanu, Marin Preda şi Ion Creangă. Totodată, 9% dintre cei intervievaţi au susţinut că nu au un scriitor preferat, iar procentul coincide cu cel al respondenţilor care nu au nici o carte preferată.

În sondajul IRES se mai arată că aproape 80% dintre români spun că nu au nici un scriitor român contemporan preferat. Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Dan Puric, Adrian Păunescu şi Mircea Dinescu obţin fiecare câte un procent dintre preferinţele participanţilor la studiu.

Aproape jumătate dintre participanţii la studiu declară că citesc poezie. Preferinţa pentru acest gen se regăseşte mai degrabă în rândul femeilor (53%), a celor cu rezidenţa în mediul rural (52%) şi a locuitorilor din Moldova (51,4%). În legătură cu afirmaţia "Cărţile sunt scumpe", 45% dintre cei intervievaţi s-au declarat total de acord, 29 de procente au exprimat un acord parţial, iar 10%, dezacord total.