Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ratko Mladici poate fi transferat la Haga

ratko-mladici-poate-fi-transferat-haga.jpg

Ratko Mladici, înconjurat de forţe de ordine, la tribunal

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, poate fi transferat la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga. Decizia a fost luată de Tribunalul sârb pentru crime de război. Între timp, presa sârbă publică un portret al fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, "îmbătrânit şi slăbit".

Tribunalul sârb pentru crime de război a decis că Ratko Mladici poate fi transferat la Haga, a anunţat vineri o judecătoare. Procedura ar putea dura zece zile, transmit autorităţile. Audierile au început joi, dar au fost întrerupte, după ce avocatul lui Mladici a invocat sănătatea precară a clientului său.

Interogarea a reînceput cu avizul medicilor. Generalul Ratko Mladici, în vârstă de 69 de ani a fost arestat, după ce a stat ascuns timp de 16 ani.

 

Ratko Mladici, un bătrân fragil

 

Presa sârbă publică un portret al fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, "îmbătrânit şi slăbit".

Ziarul Blic respinge afirmaţile avocatului lui Ratko Mladici, Miloş Saljici, conform căruia acesta ar fi "într-o stare psihologică dificilă". Publicaţia susţine că suspectul poate comunica şi chiar este "arogant".

Ratko Mladici locuia în casa vărului său din Lazarevo, la 80 de kilometri nord-est de Belgrad.

"Mladici vorbeşte greu, una dintre mâini îi tremură şi un vecin l-a ajutat să se îmbrace", scrie şi ziarul Kurir.

Ratko Mladici "nu este vinovat", iar starea sa de sănătate nu îi permite transferul la sediul TPI din Haga, afirmă fiul său, Darko. "Poziţia sa este că nu este vinovat de faptele care i se reproşează", spune Darko Mladici în faţa Tribunalului sârb pentru crime de război, cu sediul la Belgrad.

Fostul lider militar al sârbilor bosniaci este acuzat de genocid în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Ratko Mladici e acuzat de uciderea a circa opt mii de bărbaţi şi băieţi musulmani, la Srebreniţa, cea mai mare atrocitate din Europa de după al doilea Război Mondial.