Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mladici: Nu am legătură cu masacrul de la Srebreniţa

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, arestat joi şi inculpat pentru genocid de justiţia internaţională, susţine că nu are "nimic de-a face" cu masacrul de la Srebreniţa din 1995, din Bosnia.

Conform fiului lui Mladici, acesta susţine cu tărie că nu are nimic de-a face cu masacrarea a aproximativ 8.000 de musulmani de către forţele sârbe din Bosnia, pe care le comanda la vremea respectivă.

Ratko Mladici a mai spus că a dat ordin să fie "evacuaţi întâi răniţii, femeile şi copiii, apoi combatanţii" din Srebreniţa, a adăugat fiul său.

Mladici, transferat urgent la Haga

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, arestat joi în Serbia şi inculpat pentru genocid de justiţia internaţională, ar putea fi transferat la Haga luni sau cel tarziu marţi. Un judecător al Tribunalul Penal Internaţional (TPI) a dezvăluit că procesul lui Ratko Mladici va începe foarte curând şi ar urma să dureze între un an şi jumătate şi doi ani.

Ratko Mladici, adesea supranumit "măcelarul din Balcani" în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, este judecat pentru responsabilitatea sa în cel mai grav masacru comis în Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre masacrul de la Srebreniţa, din 1995. Atunci, peste 8.000 de musulmani din Bosnia au fost executaţi în câteva zile, după asedierea acestui oraş de forţele controlate de Ratko Mladici.