Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ne pleacă medicii

Peste o mie de medici au plecat din România în primele patru luni din 2011. Iată ce susţine Colegiul Medicilor care atrage atenţia asupra situaţiei disperate din Sănătate. Secretarul general al Colegiului Medicilor, Viorel Radulescu, spune că, dintre doctorii plecati, 30% sunt medici de familie.

Potrivit sursei citate, se estimează că până la sfârşitul acestui an ar putea pleca din România peste 3.000 medici. Viorel Rădulescu spune că medicii care părăsesc sistemul vor fi greu de înlocuit, mai ales în condiţiile actuale ale legislaţiei prin care angajările sunt blocate.

"Dacă este un medic singur în acea comună, atunci comuna rămâne fără medic. Se vor găsi probabil medici tineri care vor intra în sistem, dar este destul de greu să acceseze astăzi sistemul, în condiţiile în care normativa este de 1.800 de asiguraţi pe listă ca să poată să existe un cabinet de medicină de familie în sensul asigurării tuturor cheltuielilor", a mai spus Viorel Rădulescu.

Secretarul general al CMR afirmă că inclusiv pacienţii înscrişi la un medic de familie care părăseşte România are de suferit, întrucât nu se mai poate înscrie pe lista unui alt medic o perioadă de timp, fiind nevoit să se adreseze direct Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate.

Dacă eu sunt înscris pe lista medicului de familie de mai puţin de şase luni, iar medicul meu pleacă în străinătate, eu nu mă pot înscrie pe lista altui medic de familie. În aceste condiţii, trebuie să mă adresez direct Casei de Asigurări de Sănătate", a afirmat secretarul general al CMR, Viorel Rădulescu.