Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ciocniri violente în Serbia, după arestarea lui Ratko Mladici

ciocniri-violente-serbia-arestarea-lui-ratko-mladici.jpg

Forţe de ordine mobilizate pentru confruntările din Belgrad

Confruntări violente au avut loc duminică, la Belgrad, unde zeci de protestatari au aruncat cu pietre în poliţişti, la finalul manifestaţiei în favoarea lui Ratko Mladici. Situaţia a revenit rapid sub control. Fostul lider militar al sârbilor bosniaci ar urma să fie transferat la Haga.

Peste 30 de persoane au fost rănite şi 110 au fost arestate, între care 37 de minori, duminică seara, la Belgrad, în uma confruntărilor dintre protestatari şi Poliţie.

Aproape zece mii de oameni s-au adunat duminică în centrul Belgradului, în prezenţa unor importante forţe de Poliţie, pentru a protesta faţă de arestarea lui Ratko Mladici.

Manifestanţii au fost mobilizaţi de Partidul Radical Sârb (ultranaţionalist). Protestatarii purtau tricouri cu imaginea fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, pe care scria "Mladici, un erou sârb".

Poliţia a arestat circa o sută de persoane în urma violenţelor de la Belgrad. "Poliţia controlează complet situaţia după confruntări", declară directorul Poliţiei din capitala Serbiei, Milorad Veljovici.

Cinci manifestanţi şi doi poliţişti au fost răniţi uşor. Grupuri de manifestanţi, cei mai mulţi foarte tineri au provocat distrugeri pe stradă, folosind petarde sau fumigene, după ce au intonat cântece naţionaliste.

Ratko Mladici este încarcerat la Belgrad şi aşteaptă un eventual transfer la Haga, pentru a fi judecat de Tribunalul Penal Internaţional. El le-a adresat un apel la calm susţinătorilor săi, prin intermediul avocatului său.

Ratko Mladici este inculpat pentru genocid de TPI, pentru rolul său în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995).

 
Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomici