Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania pozează în victimă în scandalul castraveţilor contaminaţi

spania-pozeaza-victima-scandalul-castravetilor-contaminati.jpg

Castraveţii contaminaţi strică relaţiile dintre Spania şi Germania (Foto: Reuters/Francisco Bonilla).

14 morţi în Germania, sute de persoane internate în spital, pacienţi contaminaţi în Franţa, o femeie care tocmai a murit în Suedia, toţi au consumat castraveţi din Spania şi sunt contaminaţi de o bacterie toxică ce provoacă hemoragii intestinale. Spania cere compensaţii pentru faptul că piaţa a fost afectată. Madridul dă vina pe o contaminare în afara graniţelor spaniole.

Corespondentul RFI la Madrid, François Musseau

"Guvernul nu acceptă ca imaginea Spaniei să fie murdărită". Sunt cuvintele ferme ale ministrului spaniol al Agriculturii, Rosa Aguilar. Pentru ea, nu există nici un dubiu: castraveţii incriminaţi nu au fost contaminaţi în serele din Andaluzia, ci în afara ţării. Concret, spune ministrul, acest lucru s-a produs în timpul transportului spre Germania sau în cursul distribuţiei.

Cu alte cuvinte, Madridul arată cu degetul spre Germania. "Revine acestei ţări să dea informaţii transparente şi rezultatele analizelor", spune ministrul.

Spania pozează în victimă. Sectorul fructelor şi legumelor, care exportă 90% din producţie către Europa are de suferit. E vorba de pierderi de două sute de milioane de euro pe săptămână, iar suma poate creşte, dacă blocajul persistă.

 
Andreea Orosz despre scandalul castraveţilor contaminaţi