Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS: Telefoanele mobile pot cauza cancer

oms-telefoanele-mobile-pot-cauza-cancer.jpg

Telefoanele mobile pot cauza cancer

Atenţie la telefoanele mobile! Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS) avertizeazã cã radiaţiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancer. Studiile realizate de specialişti vor fi preluate de OMS şi agenţiile naţionale pentru elaborarea de ghiduri privind folosirea telefoanelor mobile. Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii în România, Victor Olşavski, spune că în consecinţă " fiecare individ va decide ce face din moment ce a aflat cã existã un posibil risc".

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetãri în domeniul Cancerului, din cadrul OMS, studiile aratã cã existã un risc crescut pentru oameni de a face o tumoare pe creier din cauza celularelor dar cã, totuşi, nu existã o legaturã certã între telefoane mobile şi cancer.

Prin urmare, Organizatia Mondiala a Sãnãtãţii recomandă reducerea timpului de expunere la radiaţiile telefonului mobil. Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii în România, Victor Olşavski, precizeazã la RFI cã studiile sunt fãcute în perioada 1997-2004, o soluţie ar fi folosirea dispozitivelor hands-free:

Concluzia cea mai importantã este cã e nevoie şi de alte studii şi cã telefonia mobilã se pare cã este în acest moment posibil risc vis-a-vis de apariţia unor tipuri de cancer la nivelul creierului.Fiecare individ va decide ce face din moment ce a aflat cã existã un posibil risc. Sunt douã mãsurile pe care ni le putem imagina ca sã reducem sau sã eliminãm acest risc. Folosim dispozitive hands-free sau folosim sms-uri.”

Avertismentul OMS privind telefoanele mobile

 Studiul publicat de Agenţia Internaţională pentru Cercetări în domeniul Cancerului a fost realizat de o comisie internaţională formată din 21 de experţi ai OMS. 
 Ei au trecut în revistă toate studiile despre siguranţă folosirii telefoanelor mobile şi au ajuns la concluzia că utilizarea aparatelor poate fi clasificată drept "posibil cancerigenă".

Radiaţiile provenite de la un celular sunt "non-ionizate" (de joasă frecvenţă). Nu sunt precum radiaţiile X, dar pot fi comparate cu radiaţiile emise de un cuptor cu microunde foarte slab alimentat. Aceste unde pot afecta creierul şi pot duce la apariţia unor tumori.
Studiul va sta la baza elaborării unor ghiduri privind folosirea telefoanelor mobile.

Probele, care continuă să se adune, sînt suficient de puternice pentru a justifica poziţionarea telefoanelor mobile la nivelul 2b (unul din cele cinci niveluri de clasificare care definesc produsele "posibil cancerigene pentru om)", a spus Jonathan Samet, preşedintele comisiei.

"Grupul de experţi şi-a fundamentat această clasificare pe studii epidemiologice care arată un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu utilizarea telefonului mobil", a mai spus Samet.        

Această clasare înseamnă că "poate există un risc, şi deci trebuie să supraveghem îndeaproape legătură dintre telefoanele mobile şi riscul de cancer", a adăugat Jonathan Samet.
 

Telefoanele mobile şi cancerul: Victor Olşavski, reprezentantul OMS în România intervievat de Magda Prelipceanu