Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Companii de telefonie mobilă: E posibil, dar nu probabil, ca mobilul să provoace cancer

Directorul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România, Liviu Popescu,  atrage atenţia cã studiile analizate de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS) nu aratã o legãturã cauzalã directã între telefoanele mobile şi apariţia tumorilor pe creier. "Clasificare 2B (n.r. dată de OMS) înseamnă că riscul este posibil dar nu probabil". Recomandarea specialiştilor: folosiţi hands-free dar atenţie la bluetooth.

Directorul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România, Liviu Popescu,  precizeazã cã actualele norme de siguranţã în domeniu sunt valide. "Clasificare 2B înseamnă că riscul este posibil dar nu probabilCred că e util de precizat în acest context că în clasa de risc 2B se află 266 de factori şi substanţe. Printre ele se numără cafeaua şi murăturile.  În mod cert, în acest moment, limitele de siguranţă în vigoare sunt acoperitoare.

Cine doreşte să reducă şi mai mult expunerea poate într-adevăr să folosească dispozitivele de hands-free. În momentul în care telefonul este îndepărtat de la cap, de la ureche, expunerea scade dramatic."

Telefonie mobilă

Liviu Popescu, Directorul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România

AscultăDownload

Pe de altă parte, Varujan Pambuccian, membru în comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor este de pãrere cã avertismentul OMS va avea un impact puternic asupra pieţei de telefoane mobile.

El crede cã va creşte utilizarea dispozitivelor hands-free şi a sms-urilor.

Un impact sigur o sã aibã şi probabil cã o sã înceapã sã fie folosite mult mai mult car-kit-urile. Nu o sã mai fie folosit telefonul mobil atât de mult în maşinã pus la ureche, ci mai ales hands-free-urile.

Atenţie însã la hands-free-urile cu bluetooth, pentru cã dacã e o problemã legatã de orice formã de radiaţie şi bluetooth-urile se bazeazã tot pe radiaţie electromagneticã.”

Amintim, experţii internaţionali, reuniţi la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au anunţat, marţi, că folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigenă. Experţii pledează pentru folosirea sistemelor hands-free şi a mesajelor de tip text.

Telefoane mobile

Varujan Pambuccian, Membru în comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor

AscultăDownload

"Dovezile, care continuă să se acumuleze, sunt suficient de puternice pentru a justifica" o clasificare a folosirii telefonului mobil în clasa acţiunilor ce pot fi cancerigene pentru om", a declarat Jonathan Samet, preşedintele grupului de lucru format din 30 de experţi.