Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fără medicamente compensate şi gratuite

medicamente-comensate-gratuite.jpg

Fără medicamente compensate şi gratuite

De la 1 iunie, medicii de familie nu mai eliberează reţete pentru medicamente compensate şi gratuite şi nici nu mai dau trimiteri către medici specialişti. Motivul: doctorii au refuzat să semneze un nou contract cu Ministerul şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, pentru că nu sunt de acord cu mai multe prevederi ale documentului.

Deşi nu vor fi plătiţi, medicii au decis să consulte în continuare pacienţii, fără a percepe taxe. „Nu e vina pacienţilor, deci e normal să facem tot ce se poate pentru ca ei să nu aibă de suferit“ – spune la RFI Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina a Familiei.

De altfel, asociaţiile pacienţilor din România au anunţat repetat că sunt de partea medicilor şi că prevederile controversatului contract îi dezavantajează. Medicii de familie spun că soluţia, până la rezolvarea conflictului ar fi prelungirea contractului pe anul trecut.

Noi vom consulta ca de obicei şi vom consulta fără să taxăm pacienţii şi fără să fim plătiţi de Casă. Deci va fi o muncă voluntară în favoarea pacienţilor noştri.

 Din păcate, nefiind în contract cu CNAS, nu avem dreptul să scriem reţete pentru medicamente comensate şi gratuite. Soluţia e la Minister şi la Casă: dacă vor ca bolnavii să nu sufere, ar trebui să prelungească provizoriu contractul de anul trecut

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii şi seful CNAS au declarat că medicii nu au motive să nu semneze contractul şi că situaţia se va rezolva.

 

 
Fără medicamente compensate şi gratuite anunţă Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina a Familiei.