Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania cere despăgubiri din cauza castraveţilor contaminaţi

spania-cere-despagubiri-cauza-castravetilor-contaminati.jpg

Castraveţii spanioli nu sunt la originea epidemiei care a atins mai multe ţări din Europa (Foto: Reuters/Jon Nazca)

Rusia tocmai a interzis importul de legume proaspete din toate ţările Uniunii Europene. O decizie luată din cauza epidemiei mortale cauzate de bacteria E.coli. Măsura poate surprinde, dacă ţinem cont de ultimele rapoarte ale Uniunii Europene (UE), care au stabilit că nu castravetele spaniol este vinovat, aşa cum s-a crezut iniţial, pentru moartea a 17 persoane în Germania. Premierul spaniol anunţă că Madridul va cere despăgubiri.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anunţat joi, 2 iunie, că Spania va cere despăgubiri pentru prejudiciul suferit de agricultura sa. Analizele din Spania exclud castraveţii spanioli ca potenţială cauză a contaminării cu bacteria E.coli, declară Zapatero.

Rezultatele analizelor realizate de autorităţile germane şi spaniole au confirmat: castraveţii bio provenind de la două exploatări agricole situate în sudul Spaniei nu sunt până la urmă sursa contaminării, care a făcut deja 17 morţi în Europa.

Germania a arătat cu degetul pe 27 mai spre castraveţii spanioli care ar fi fost în opinia Berlinului la originea acestei crize. O declaraţie respinsă de la bun început de către Guvernul de la Madrid. Spania reproşează Germaniei pierderile considerabile în acest sector: peste două sute de milioane de euro pe săptămână, potrivit Federaţiei spaniole a producătorilor şi exportatorilor de fructe şi legume.

Consumatorii europeni încep să se ferească de castraveţii din supermarketuri. Vânzările de salată, vinete şi roşii s-au redus şi ele în anumite ţări, iar această tendinţă se poate accelera, din moment ce originea contaminării nu este cunoscută.