Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poliţiştii, în conflict deschis cu Ministerul de Interne

politistii-conflict-deschis-ministerul-interne.jpg

Poliţiştii ameninţă cu proteste, din cauza reducerii normei de hrană.

Poliţiştii ameninţă cu proteste, după ce Ministerul de Interne a anunţat o întârziere a salariilor. Norma de hrană pe luna aceasta va fi acordată cu întârziere şi în tranşe. Asta înseamnă o reducere temporară a salariilor în medie cu 35%. Ministrul de Interne, Traian igaş a precizat joi, 2 iunie, că e vorba de o măsură temporară.

"Sunt decis să duc procesul reformei până la capăt", declară Traian Igaş. Decizia privind reducerea normei de hrană a fost luată de ministrul de Interne, după ce Parlamentul a respins propunerea ministerului de disponibilizare a zece mii de angajaţi din sistem. Conducerea ministerului susţine că bugetul pentru anul acesta e insuficient.

Traian Igaş spune că la restructurare se va încerca reducerea aparatului central şi păstrarea în funcţii a tuturor celor aflaţi în misiuni. Până vineri seară vor fi analizate toate organigramele trimise de structurile din ţară. "Am regândit tot acest concept de reorganizare. Suntem într-o amplă evaluare pe toate direcţiile, armele. Sper ca până vineri seară să analizăm toate organigramele, care vor fi îmbunătăţite privind flexibilitatea şi acţiunea cadrelor care lucrează în direcţiile respective şi să comprimăm şi să reducem din aparatul central. Când vom finaliza aceste organigrame încercăm ca din cei aflaţi azi în misiune să nu facem diminuări", afirmă Igaş.

 

Sindicatul poliţiştilor ameninţă cu proteste

 

Liderul sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, spune la RFI că poliţiştii se pregătesc de proteste şi că acordarea în tranşe a normei de hrană este un test de suportabilitate.

Reducerea normei de hrană va afecta peste o sută de mii de persoane, adică pe toţi angajaţii ministerului, susţine Vasile Lincu.

Diminuarea normei de hrană cu 550 de lei se face doar în luna iunie, iar această pierdere va fi recuperată integral în iulie, a declarat pentru agenţia Mediafax purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru.

Măsura a fost luată pentru încadrarea în prevederile bugetare pentru semestrul întâi al acestui an, precizează el. Marius Militaru spune că norma de hrană va fi diminuată de la aproximativ 700 de lei, la 130 de lei în luna iunie.

Vasile Lincu, intervievat de Andreea Pietroşel, despre reducerea normei de hrană a poliţiştilor.