Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ratko Mladici: Sunt un om extrem de bolnav

ratko-mladici-sunt-un-om-extrem-bolnav.jpg

Ratko Mladici, prima înfăţişare în faţa TPI (Foto: Reuters/Press/Handout)

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a apărut vineri, 3 iunie, pentru prima dată în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga. Mladici este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii. El refuză să pledeze vinovat sau nevinovat. Mladici s-a declarat un om "extrem de bolnav", la înfăţişarea de vineri şi a denunţat "acuzaţiile odioase".

"Am nevoie de puţin mai mult timp pentru a reflecta la cele ce trebuie spuse", afirmă Ratko Mladici, îmbrăcat într-un costum gri şi cu o înfăţişare de om îmbătrânit şi slăbit.

"Am fost expus unui stres foarte important. Când eram la infirmeria închisorii, mi s-au adus trei dosare, dar nu am citit nimic din ele, n-am semnat nimic, eram într-o stare proastă", susţine generalul în vârstă de 69 de ani.

Următoarea audiere a lui Ratko Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie va avea loc pe 4 iulie, a stabilit vineri judecătorul.

Procurorii Tribunalului Internaţional pentru fosta Iugoslavie se pregătesc, la fel ca opinia publică, pentru un proces mamut. Fostul general în vârstă de 69 de ani este ultimul comandant de rang înalt implicat în război, care nu fusese deferit justiţiei. Este de aşteptat ca procesul să scoată la iveală noi informaţii despre atrocităţile comise între 1991 şi 1995.

 

Care va fi procedura?

 

Ratko Mladici a fost extrădat în Olanda şi se află în prezent într-o celulă din complexul Tribunalului Internaţional. Conform procedurii, în prima zi de audieri, judecătorii îl întreabă pe acuzat cum pledează. Avocatul lui Ratko Mladici a anunţat însă deja că acesta nu va răspunde la întrebare. Astfel, acuzatului i se acordă un termen de 30 de zile pentru a o face ulterior. Mladici poate cere, de asemenea, să fie eliberat din arrest, ceea ce este însă foarte puţin probabil, după16 ani în care a fost fugar.

Apoi urmează luni dacă nu chiar ani de audieri de martori şi prezentări de dovezi. Conform experienţei proceselor anterioare, procedura este extrem de laborioasă. Probabil că judecătorii vor asculta câteva sute de mărturii.

 

Cine sunt judecătorii?

 

Trei jurişti vor pronunţa verdictul în procesul lui Ratko Mladici: sud-africanul Bakone Justice Moloto, olandezul Alphons Orie şi germanul Cristoph Fluegge. Dintre aceştia, Fluegge are deja experienţă în judecarea unor dosare din timpul războiului iugoslav. El a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul şef al Poliţiei sârbe, Vlastimir Georgevici.

 

Care vor fi strategiile?

 

Acuzarea va folosi din plin cei şase ani pe care procurorul francez Jean-Rene Ruez i-a petrecut adunând dovezi despre masacrul de la Srebreniţa. Echipa sa a intervievat supravieţuitori, a exhumat gropi comune şi a analizat documente militare şi fotografii aeriene.

Apărarea va juca, cel mai probabil, cartea stării precare de sănătate a lui Ratko Mladici, pentru a obţine o sentinţă redusă. Nici un observator internaţional nu reuşeşte să întrevadă o strategie prin care avocaţii ar putea obţine un verdict de "nevinovat" pentru fostul general.

Ratko Mladici a fost arestat săptămâna trecută în Serbia, după 16 ani de căutări. Avocatul său şi familia susţin că fostul general ar fi prea bolnav pentru a face faţă unui proces, dar medicii au contrazis aceste afirmaţii.

Mladici este acuzat de genocid şi crime de război, printre care masacrarea a aproape opt mii de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebreniţa în 1995.