Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un vulcan produce panică în Chile

Panică în estul Americii de Sud, acolo unde un vulcan activ a erupt sâmbătă. Peste 3.500 de persoane au fost evacuate deja în Chile. Vulcanul Puyehue şi-a intensificat puternic activitatea sâmbătă, pentru prima dată în ultima jumătate de secol. Serviciul naţional de geologie (Sernageomin) din Chile a anunţat că intrarea în erupţie a vulcanului a provocat "o explozie care a dus la formarea unei coloane de gaze cu o înălţime de circa 10 kilometri".

Guvernul chilian a ordonat sâmbătă după-amiază evacuarea a circa 3.500 de persoane din 20 de localităţi situate în apropierea vulcanului, la 870 de kilometri sud de Santiago şi în apropiere de graniţa cu Argentina.

În zonă au fost resimţite mai mult de zece mişcări seismice puternice, de magnitudine 4, şi alte circa 100 de mai mică intensitate.

Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi) a anunţat că, la ora locală 15.15 (22.15, ora României), "nivelul alertei vulcanice a Serviciului de geologie a fost ridicat la 6 (pe o scară cu opt gradaţii), corespunzător unei erupţii moderate".

Aeroport închis în Argentina

Traficul aerian din zona este deja afectat. În Argentina, un aeroport situat la 100 de kilometri est de vulcanul chilian a fost închis din cauza norului de cenuşă eliberat în atmosferă.

Vulcanul Puyehue, cu o altitudine de 2.240 de metri, a erupt ultima dată în 1960, după un cutremur cu magnitudinea 9,5, soldat cu 5.700 de morţi în Chile.