Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mişcarea "indignaţilor" ajunge în România

miscarea-indignatilor-romania.jpg

Mişcarea "indignaţilor"a ajuns şi în România

Indignaţii“ care protestează de câteva săptămâni în întreaga Europă se solidarizează şi în România. Mişcarea „Democrație Reală Acum” urmează exemplul  Spaniei, Greciei, Franței şi Marii Britanii. În jur de 100 de persoane au ieşit duminică în stradă la Cluj-Napoca într-un protest ce poartă marca „European Revolution" iar organizatorii anunţă următorul protest pentru 19 iunie.

La miting au participat cu precădere tineri care s-au raliat colegilor lor din peste 130 de oraşe europene. Protestul a fost o bună ocazie  pentru ca orice persoană cu nemulţumiri " cetăţeneşti" să-şi prezinte opinia într-o „Cutie a indignărilor”.

Nemulţumirile vor fi prezentate ulterior opiniei publice și autorităților, potrivit organizatorilor. Un nou miting va avea loc pe 19 iunie.

Unul dintre iniţiatorii mişcării „Democrație Reală Acum” din România, Alexandru Muşat, spune că membrii grupului sunt "simpli cetățeni, iar factorul de coeziune îl reprezintă indignarea față de felul în care funcționează sistemul politico-economic în Romania și la nivel internațional".

"Nu reprezentăm vreo formațiune politică și nu susținem exclusiv vreun grup religios sau etnic", dă asigurări Alexandru Muşat.

La capitolul nemulţumiri,  mişcarea se arată indignată "de abuzurile și corupția politicienilor, băncilor și afaceriștilor care au adus România în starea actuală. Vrem ca responsabilii pentru criza și inegalitățile economice să plătească pentru această injustiție și nu cetățenii prin impunerea măsurilor de austeritate (tăieri salariale, creșterea taxelor și impozitelor, creșterea prețurilor la servicii, disponibilizări etc.).

 
Alexandru Muşat despre mişcarea "indignaţilor" din România, intervievat de Andreea Orosz